Računalništvo, telefonija
03.02.2017 10:21
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Applova digitalna asistentka Siri je dobila oči

Applova digitalna asistentka Siri je dobila oči
Applova digitalna asistentka Siri je dobila oči

Podjetje D-Link, znano predvsem po svojih rešitvah brezžične povezljivosti in nadzornih sistemih za dom, je nedavno predstavilo zanimivo novo kamero, ki na prvi pogled spominja na robota, ki bi ga zlahka našli v kakšnem filmu tipa Vojna zvezd. Omna 180 Cam HD, kot se naprava imenuje (ime izhaja iz latinske besede omnis, ki pomeni vseobsegajoč), je namreč cilindrične oblike, na zgornji tretjini pa se nahaja njeno “oko” oziroma leča. Dizajn kamere je sicer zelo sodoben in eleganten, njena glavna odlika pa je 180-stopinjski vidni kot. To pomeni, da ima ob ustrezni postavitvi pregled nad celotno sobo.

Videe zajema v visoki ločljivosti 1080p (1920 x 1080 slikovnih pik), tako da je slika kristalno čista, opremljena je z mikrofonom in zvočnikom za dvosmerno komunikacijo, pohvali pa se lahko tudi z infrardečim nočnim vidom, s katerim vidi do pet metrov v daljavo. Poleg tega ima vgrajen senzor za zaznavanje gibanja, ki ga lahko nastavite tako, da ob vsakem zaznanem gibu prične samodejno snemati.

Omna 180 Cam HD je sicer prva D-Linkova naprava, ki podpira Applovo platformo HomeKit, digitalno središče, preko katerega lahko upravljate vse podprte naprave v pametnem domu (alarme, luči, ključavnice, termostate …). V praksi to deluje tako, da s pomočjo namenske aplikacije kamero povežete na svoj telefon iPhone ali tablico iPad, nato pa obvestila o dogajanju v vašem domu, vključno s fotografijami, prejemate kar na zaklenjeni zaslon mobilne naprave.

Kamera videoposnetke shrani bodisi na microSDXC kartico (podpira do 128 gigabajtov) bodisi v oblak, tako da si jih lahko ogledate pozneje, lahko pa se tudi vključite v “neposredni prenos” kar takoj. Ukazovanje oziroma upravljanje poteka ročno ali glasovno (v angleščini) preko Applove digitalne asistentke Siri.

Za nameček se kamera zelo dobro razume z drugimi napravami v ekosistemu HomeKit, tako da lahko določite, da se ob zaznavi gibanja in pričetku snemanja sprožijo še drugi varovalni sistemi, na primer alarmi. Kamera Omna 180 Cam HD bo po vsej verjetnosti za nakup na voljo že kmalu, njena cena pa za zdaj še ni znana.


Prijavi napako v članku