Računalništvo, telefonija
30.04.2013 06:14

Deli z drugimi:

Share

Apple z inovativnima patentoma vstopa v avtomobilsko industrijo

Podjetje Apple je z vložitvijo zahtevka za podelitev novih patentov presenetil mnoge, saj ta opisujeta iskanje in dostop do avtomobilov preko mobilnih naprav in povezave Bluetooth. Ali se bo Apple za razvoj zamisli povezal s kakšnim od vodilnih proizvajalcev avtomobilov, pa žal še ni znano.
Apple verjame, da bodo v bližnji prihodnosti mobilne naprave in avtomobili tesno povezani!
Apple verjame, da bodo v bližnji prihodnosti mobilne naprave in avtomobili tesno povezani!

Apple že od nekdaj vlaga prošnje za patente in registracijo blagovnih znamk kot za stavo, in sicer z namenom, da bi bodisi škodoval konkurenci bodisi služil na njihov račun. Z vložitvijo najnovejših patentov na ameriški patentni urad (U.S. Patent and Trademark Office) pa je presenetil mnoge, saj se njegova patenta nanašata na avtomobilsko industrijo. Tu namreč gre za patenta, ki opisujeta iskanje (http://goo.gl/UF7PC) in dostop (http://goo.gl/lzvFq) do avtomobilov preko pametnih mobilnih naprav in brezžične povezave Bluetooth.

Patentna prijava »Method for locating a vehicle« (postopek za iskanje vozila) opisuje rešitev, kako se pametna mobilna naprava povezuje z avtomobilom preko povezave Bluetooth z namenom da »preveri« in lastniku sporoči, kje se avtomobil nahaja. To bo kakopak prišlo v poštev predvsem tistim, ki (pre)pogosto pozabijo, kje so parkirali jeklenega konjička. Takoj ko bosta avtomobil in pametna mobilna naprava povezana preko modrozobe povezave, se bo lastniku prikazal zemljevid z natančno lokacijo avtomobila.

Applov drugi patent »Accessing a vehicle using portable devices« (Dostop do vozila z uporabo mobilnih naprav) pa opisuje rešitev, kako odkleniti vrata avtomobila s pomočjo mobilne naprave. Po uspešno opravljeni »prijavi« pa bo mogoče preko pametne mobilne naprave celo zagnati motor avtomobila, upravljati z avtomobilskim računalnikom, nastavljati voznikov in sovoznikov sedež ter upravljati z osvetlitvijo in okni.

Trenutno še ni znano, ali se bo podjetje Apple za razvoj zamisli vsebovanih v pravkar vloženih patentih povezal s kakšnim od vodilnih proizvajalcev avtomobilov. Upajmo, da bo temu tako, saj bi s tem mobilne naprave lahko povsem nadomestile avtomobilske ključe in s tem »olajšale« življenje marsikateremu vozniku.


Prijavi napako v članku