Triki in nasveti
23.10.2019 08:00

Deli z drugimi:

Share

Apple svetuje, kako pravilno nositi pametno uro Apple Watch

Apple Watch
Apple Watch

Verjetno vam ob nakupu ure do zdaj prodajalec še nikoli ni priložil navodil, kako jo pravilno nositi. Enostavno si jo nadenemo na roko in to je vse, kar je potrebno narediti. Apple Watch pa seveda ni klasična ura, saj je opremljena s številnimi senzorji, ki merijo različne stvari, od zdravstvenih kazalcev do aktivnosti. Na te senzorje pa odločilno vpliva način, na katerega si pametno uro nadenemo. Apple se je za to odločil, da postavi jasna navodila, kako naj bi imetniki pametne ure Apple Watch to nosili, da bodo meritve prej omenjenih senzorjev karseda kvalitetne in natančne.

Splošno pravilo, ki velja za nošenje pametnih ur je, da jih moramo nositi tesno na roki, vendar ne preveč tesno, da ne bi občutili nelagodja. Če vaša ura Apple Watch pravi, da ste danes opravili zgolj tri minute vadbe, potem je prva stvar, ki jo morate narediti, da vstanete iz udobnega kavča in začnete hoditi. Druga stvar, ki jo morate narediti pa je, da preverite, kako natančna ja vaša ura. Pogosto se namreč zgodi, da uporabniki dobijo “Move Goal” obvestilo o doseženih zastavljenih ciljih, po tem, ko so cel dan dobesedno preležali. Če se torej rezultati ure ne skladajo z realno situacijo in količino aktivnosti, potem je verjetno čas, da preverite delovanje ure.

Napisano velja za vse pametne ure Apple Watch. Delovanje ure je lahko brezhibno, vendar v primeru nepravilnega nošenja naprave ni nujno, da to učinkovitost delovanja v celoti izkoristimo.

Kaj se mora zgoditi?

Medtem ko je večina Apple Watch športnih lastnosti odvisnih od notranjih komponent ure, kot so akselerometer in drugi … senzorji, ki predstavljajo ogrodje ure, pomembno vplivajo na to, kakšna bo naša uporabniška izkušnja. Večina teh senzorjev se nahaja na zadnji strani ure, in če ste recimo že kdaj opazili, da kdo nosi Apple Watch preveč ohlapno na svoji roki, ste verjetno opazili tudi zeleno svetlobo, ki prihaja od zadaj. To je optični senzor, ki meri srčni utrip, in sicer z uporabo fotopletizmografije, s katero računa srčni utrip.

Torej, zadnja stran ure mora biti nenehno v stiku s kožo, da bi optični senzor uspešno meril srčni utrip. Če je pametna ura Apple Watch preveč ohlapna, ne ostane na istem mestu. To posledično pomeni, da senzorji ne uspejo prebrati srčnega utripa in zato je potrebno pašček ure bolj testno stisniti h koži. Ura bi ves čas morala lepo udobno sedeti na roki.

Apple med drugim opozarja, da senzorji ure delujejo pravilno samo v primeru, ko je ura pozicionirana na vrhu oz. začetku zapestja (in seveda tesno ob koži). Vsi tisti, ki imajo manjša zapestja, morajo najti način, kako dovolj testno zategniti pašček, da bi ura ostala na pravem položaju. Verjetno bi najprej pomislili na dodatne luknje v paščku, vendar je to pri novih modelih skorajda nemogoče. Namesto tega Apple prodaja “loop” paščke. Na Amazonu jih najdemo več kot deset različnih, cena pa se giblje od 10 pa tudi do slabih 100 evrov.

Mogoče še en nasvet za vse tiste, ki Apple Watch nosijo tudi med vadbo. Apple svetuje, da med samo vadbo pametno uro dodatno zategnemo in jo po koncu vadbe popustimo. To pomaga, da senzorji med vadbo pravilno beležijo podatke.

Najti pravo mero med tesnostjo in ohlapnostjo zahteva malce eksperimentiranja, je pa vsaka roka drugačna, kar pomeni, da ni neke rešitve, ki bi za vse bila enako dobra. Veliko je odvisno tudi od paščka, kajti tudi ti se med seboj razlikujejo. Ne smemo pa pozabiti na nasvet glede čistoče, predvsem med vadbo. Apple svetuje, da skrbimo za čistočo ure in paščka, kajti tudi to je faktor, ki na koncu vpliva na kvaliteto podatkov, ki jih dobimo in v končni fazi kvaliteto uporabniške izkušnje.

Med čiščenjem ure Apple Watch jo moramo vedno ugasniti, če pa nosimo enega od novejših paščkov, moramo tega odstraniti. Nato uro očistimo z mehko krpo, ki ne pušča sledi – enako velja za paščke.

Še ena stvar …

Pametna ura Apple Watch deluje tako na levi kot na desni roki. Ekran se avtomatsko prilagodi tako, da ne glede na izbiro roke gledamo isti ekran. Kakorkoli se že odločimo, da bomo uro nosili, Apple svetuje, da poskrbimo, da “Digital Crown” vedno stoji na tisti strani, ki je bližje vrhu zapestja. Ure po navadi nosimo na levi roki, ampak to še ne pomeni, da bi Apple moral omejiti svoje uporabnike.

Pred Apple Watch Series 4, je bila zgoraj izpostavljena postavitev ure pomemba za Siri. Mikrofon ure je bil na tak način bližje našemu obrazu in s tem je zvok lažje prihajal do mikrofona. Zdaj je Apple postavil mikrofon na drugo stran, kar pomeni, da ni nobene potrebe in praktične koristi, če bi Apple Watch nosili obrnjeno – razen, če je komu tako udobneje.


Apple Watch je prva in do tega trenutka tudi edina Applova naprava, ki naj bi jo nosili ves čas. Naš nasvet je, da si vzamete čas in resnično pravilno namestite uro ali pa malce preizkusite različne paščke. Ko enkrat najdete pravi položaj, boste sami sebi še kako hvaležni, saj bo uporabniška izkušnja na najvišji možni ravni.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več
Zlati partner

HOUSING Co. d.o.o.

Verovškova ulica 55a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 40 40
Housing Co. d.o.o. je svetovalno in izobraževalno podjetje na področju informacijskih tehnologij. Njihova temeljna dejavnost je prenos znanj v druga podjetja. Kot partner Red Hat ... Več
Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več
Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več