Operacijski sistemi
17.12.2020 08:30

Deli z drugimi:

Share

Apple še vedno kraljuje na trgu pametnih ur, Huawei pa počasi pridobiva na popularnosti

Apple še vedno kraljuje na trgu pametnih ur, Huawei pa počasi pridobiva na popularnosti
Apple še vedno kraljuje na trgu pametnih ur, Huawei pa počasi pridobiva na popularnosti

Prodaja pametnih ur, kljub še vedno trajajoči pandemiji Covid-19, raste. Glavni akterji? Apple, Huawei in Samsung. Prvi še vedno drži vodilno mesto z 28-odstotnim tržnim deležom.

V raziskavi podjetja Counterpoint Research Apple še vedno zaseda prvo mesto na trgu, medtem ko znamki, kot sta Huawei in Amazfit počasi in vztrajno pridobivata na popularnosti – tržni delež Appla znaša 28 %, kar je 2 % več, kot lansko leto.

Apple je letos uspel pritegniti še dodaten segment kupcev, in sicer s cenovno nekoliko dostopnejšo napravo Apple Watch SE. Če k tej dodamo še model Series 3, vidimo, da Apple skrbi za razpršenost produktov po vseh cenovnih razredih.


Huawei je trenutno drugi največji proizvajalec pametnih ur, v primerjavi z lanskim letom pa mu je uspel daleč največ skok. Tržni delež je povečal za kar 33 %, kar pomeni, da trenutno trdno drži 15-odstotni tržni delež.


Tudi Samsung je letos uspel povečati tržni delež na 10 %. V primerjavi z letom 2019 je to 2 % več. Samsung je morda pričakoval več od najnovejše ure Galaxy Watch 3, dejstvo pa je, da je z zadnjo EKG pametno uro postavil visoke cenovne standarde, ki za marsikoga niso dosegljivi.


Preostanek trga pametnih ur je v primerjavi z letom 2019 praktično nespremenjen. Fitbit (6 %), Garmin (5 %), oba pa se od lani nista premaknila ne gor ne dol. Amazfit je leto uspel povečati tržni delež na 5 %, torej je beležil 1-odstotno rast. Amazfit je letos izdal precej novih modelov pametnih ur in morda bi pričakovali, da se bo to odrazilo tudi na trgu, vendar temu ni tako.


Tukaj pa je tudi Fossil, katerega tržni delež je leto iz 4 % padel na 2 %.


Jasno je, da je Huawei postal glavna sila na kitajskem trgu – predvsem z modeloma Huawei Watch GT 2e in GT 2 Pro. Obe uri uporabnikom nudita odlične lastnosti in funkcionalnost, za zelo solidno ceno. Ne glede na to pa Apple ostaja korak pred konkurenco, še posebej zdaj, ko je začel z razvojem cenovno dostopnejših produktov, s čimer je pritegnil širši krog uporabnikov.


Kaj bo prineslo leto 2021? Xiaomi pripravlja nove modele, Amazfit se združuje s podjetjem Zepp in še več. Verjetno bo Apple še vedno ostal na prvem mestu, zanimivo pa bo spremljati “boj” za nižja mesta na trgu.

Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem

Prijavi napako v članku