Telefoni
04.01.2019 11:18

Deli z drugimi:

Share

Apple s precej nižjimi prihodki. Začetek konca za eno najuspešnejših podjetji?

Podjetja Apple je ustvarilo za okoli sedem odstotkov manj prihodkov od pričakovanih.
Podjetja Apple je ustvarilo za okoli sedem odstotkov manj prihodkov od pričakovanih.

Podjetje Apple si je v zadnjem četrtletju lanskega leta privoščilo spodrsljaj, ki mu bo, vsaj po ocenah poznavalcev, močno otežil poslovanje v prihodnje. Podjetje Apple je namreč v tem obdobju ustvarilo za okoli preračunanih 73,7 milijard evrov prihodkov, moralo pa bi jih ustvariti med preračunanimi 70 milijardami evrov in preračunanimi 81,6 milijardami evrov. Razkritje finančnih rezultatov podjetja Apple je dramatično pretreslo finančne trge, saj je podjetje ustvarilo za okoli sedem odstotkov manj prihodkov od pričakovanih.

Padec prodaje pametnih mobilnih telefonov iPhone konec leta 2018, ki so bili predstavljeni v septembru, po mnenju poznavalcev kaže le na to, da je zanimanje uporabnikov zanje precej manjše kot za modele v preteklosti. Uporabniki telefonov iPhone so se namreč raje odločili za zamenjavo baterije po znižani ceni kot pa za nakup novega modela, ki v primerjavi s predhodniki ni prinesel velikih sprememb. Pri podjetju Apple pa krivdo za manjši prihodek valijo na močan tečaj dolarja, trgovinske vojne Združenih držav Amerike širom sveta in predvsem na upočasnitev gospodarske rasti na Kitajskem. Vse to naj bi posredno in neposredno vplivalo na precej manjše povpraševanje po pametnih mobilnih telefonih iPhone kot drugih napravah podjetja Apple, kot so Apple Watch, iPad, AirPod in MacBook.

Čeprav je bilo poslovanje podjetja Apple v zadnjem četrtletju lanskega leta relativno dobro, pa so nad tem zaskrbljeni investitorji. Po objavi finančnih oziroma poslovnih rezultatov se je vrednost delnic podjetja Apple namreč znižala za skoraj devet odstotkov. Za podjetje Apple bo nedvomno zelo pomembno, kako bo poslovalo v prvem četrtletju letošnjega leta, saj bi še eno slabo četrtletje lahko povzročilo veliko težav za eno najuspešnejših tehnoloških podjetji na svetu.


Prijavi napako v članku