Telefoni
28.07.2016 12:23
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Apple prodal več kot milijardo pametnih telefonov iPhone

Novi iPhone za izbrane države.
Novi iPhone za izbrane države.

Velik mejnik za podjetje, ki je pred devetimi leti sprožilo revolucijo pametnih telefonov. Apple je podjetje zaradi katerega lahko danes vsi uporabniki pametnih telefonov uživajo pri uporabi mobilnih aplikacij, zaslonov na dotik in podobno. Nenazadnje gre zasluga Applu tudi pri uporabi kvalitenith materialov. Samo spomnimo se prekomerne uporabe cenene plastike pred prihodom iPhona. Nekateri konkurenti, kot je na primer Samsung, so plastiko uporabljali še leta po prihodu iPhona na trg a so zaradi upadanja zanimanja bili prisiljeni uporabljati kvalitetnejše materiale. Na koncu je potrebno omeniti tudi Android. Ljubitelji googlove platforme danes nebi uživali v takšnem operacijskem sistemu. Če nebi bilo applovega iPhone bi verjetno Google še danes proizvajal telefone s plastično tipkovnico. Takšen je namreč bil prvotni načrt a ko so pri Googlu videli kaj so pripravili pri Applu, so strategijo hitro spremenili.

Leta 2007, ko je bil predstavljen originalni iPhone si verjetno ni nihče predstavljal, da se jih bo prodalo čez milijardo. In to v manj kot desetih letih. Gre namreč za produkt, ki cenovno spada med najdražje na trgu a vseeno podira prodajne rekorde. Razlika v ceni, v primerjavi s konkurenčnimi modeli danes ni več velika vendar pa je bila situacija povsem drugačna leta 2007. Takrat je cenovni razkorak med iPhonom in ostalimi modeli pametnih telefonov bil neprimerljivo večji.

Velik dosežek je Applu uspel tudi pri strategiji uvajanja iPhona na trg. Leta 2007 so specifikacije pametnih telefonov določali mobilni operaterji. Kot najbolj pomemben člen v prodajni verigi so proizvajalcem diktirali kaj točno naj pametni telefon vsebuje in katere aplikacije morajo biti naložene. Apple se je uspel dogovoriti za povsem drugačno sodelovanje. Apple in ameriški mobilni operater AT&T sta se dogovorila, da bo prvi imel proste roke pri razvoju pametnega telefona. V zameno pa bo AT&T imel eksluzivno pravico za prodajo iPhona.

Tim Cook, CEO podjetja Apple, je veselo novico sporočil vsem zaposlenim v podjetju. Pri tem je poudaril vlogo iPhona pri vsakdanjih opravilih uporabnikov in pomembno vlogo pri izboljševanju življenja slehernega uporabnika applovega pametnega telefona. Brez dvoma pa to ne velja zgolj za uporabnike Apple iPhone ampak slehernega navdušenca platforme Android. Operacijski sistem Android je danes to kar je izključno zaradi podjetja Apple.


Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku