Računalništvo, telefonija
31.07.2017 06:42
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Apple priznal krajo patentov in izplačal 1,7 milijarde evrov odškodnine

Apple je kršil kar 32 registriranih patentov podjetja Nokia.
Apple je kršil kar 32 registriranih patentov podjetja Nokia.

Na spletu pogosto zasledimo zanimive novice o novih tehnologijah, zasnovah in zamislih, ki jih vodilna tehnološka podjetja poskušajo patentirati in si s tem zagotoviti prednost pred konkurenco. Med vsemi vodi podjetje Apple, ki vloge za patente vlaga kot po tekočem traku. Če pa morajo pri Apple plačevati za uporabo drugih patentiranih tehnologij, jim to seveda ni preveč po godu.

Kraja patentov tehnološkemu velikanu iz Cupertina tokrat ni uspela, saj je sodni senat odločil v prid podjetja Nokia in tako Applu naložil kazen v višini 1,7 milijarde evrov. To bo močno okrepilo skoraj izčrpano finsko podjetje, saj se mu je dobiček iz poslovanja v drugem četrtletju letošnjega leta povečal za kar 90 odstotkov. Ta denar bodo pri Nokii porabili predvsem za poplačilo dolgov in za razvoj novih modelov mobilnih telefonov Android.

Nokia je Apple tožila za skupno kar 32 patentov, ki so se nanašali na različne tehnologije, in sicer zaslone, uporabniške vmesnike, sistemske nabore in algoritme za kodiranje video vsebin. Po posredovanju sodišča je Apple popustil in pristal na poravnavo, hkrati pa je s podjetjem Nokia sklenil dogovor za večletno financiranje, pri čemer podrobnosti dogovora niso bile razkrite. Poleg tega bo Nokia Applu zagotovila določene izdelke in storitve na področju omrežne infrastrukture, Apple pa Nokii tehnologije na področju digitalnega zdravstva.


Prijavi napako v članku