Telefoni
30.12.2016 22:07
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Apple naj bi zniževal proizvodnjo iPhonov 7

Apple naj bi zniževal proizvodnjo iPhonov 7
Apple naj bi zniževal proizvodnjo iPhonov 7

Po neuradnih informacijah naj bi se pri Applu odločili za znižanje proizvodnje iPhonov za 10 odstotkov. Znižanje naj bi se izvedlo v prvem četrtletju prihajajočega leta in je s tem odgovor na upad povpraševanja po iPhonu, ki je bil uradno predstavljen septembra letos. Znižanje se na prvi pogled zdi veliko in mogoče za koga nepričakovano vendar pa je zgolj odraz ciklične prodaje pametnih telefonov.

Za applov iPhone sta najpomembnejši zadnji dve četrtini v letu. Takrat je telefon namreč uradno predstavljen in hkrati se z zadnjo četrtino leta nahajamo v obdobju prazničnih nakupov. Po tem obdobju povpraševanje po telefonih ponavadi upade. Ali je 10 odstotno znižanje veliko ali ne, je najbolje oceniti s preteklimi znižanji v enakem obdobju. V začetku leta 2016 se je poročalo, da so pri Applu proizvodnjo iPhonov znižali za 30 odstotkov. To se je nanašalo na modele iPhone 6S in 6S Plus. Iz tega vidika znižanje za 10 odstotkov ni tako slabo, kot je to bilo v preteklosti.

Po drugi strani pa je mogoče to tudi reakcija na prihajajoče predstavitve novih modelov telefonov. Prvi meseci v letu so namreč za veliko proizvajalcev na platformi ključni saj se takrat predstavijo novi modeli v okviru večjih dogodkov kot je na primer svetovni mobilni kongres v Barceloni. Slednji se bo odvijal konec meseca februarja in v začetku meseca marca. Prihod večjega števila novih modelov ima tako lahko vpliv na prodajo predhodno predstavljenih pametnih telefonov in s tem vpliva na manjše povpraševanje.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku