Telefoni
03.03.2020 15:00

Deli z drugimi:

Share

Apple bo leta 2021 odprl svojo prvo trgovino v Indiji

Apple bo leta 2021 odprl svojo prvo trgovino v Indiji
Apple bo leta 2021 odprl svojo prvo trgovino v Indiji

Applov glavni izvršni direktor, Tim Cook, je za spletni portal BBC povedal, da bo tehnološki gigant leta 2021 odprl svojo prvo fizično trgovino v Indiji. Apple je za ta korak potreboval posebno dovoljenje s strani indijske vlade, ki je morala dovoliti odpiranje trgovine brez sodelovanja z lokalnim partnerjem. Tim Cook je novico najprej delil z delničarji, ki so se udeležili letnega srečanje Applovih delničarjev. Investitorji so na srečanju med drugim glasovali o predlogu, ki pravi, da bi morali pri Applu spremeniti način reagiranja, ko vlade po svetu zahtevajo odmik kakšne od aplikacij v njihovi trgovini App Store. Kljub temu, da predlog ni bil sprejet, je bilo tistih, ki so bili “za”, več kot ponavadi v primeru takšnih in podobnih obravnav predlogov.

To, da bo Apple odprl svoje fizične trgovine v Indiji, ki je drugi največji trg pametnih telefonov na svetu, je bilo pričakovano že dalj časa. Datum oz. leto, kdaj naj bi se to zgodilo, pa je nova informacija, ki je morda presenetila analitike, ki so pričakovali vsaj ša kakšno leto zamika.

Leta 2018 je Indija spremenila zakone, ki so prepovedovali odpiranje “single-brand” trgovin v državi. Ne glede na to je Cook že večkrat ponovil, da je Indija želela, da Apple odpre svojo trgovino v sodelovanju z lokalnim partnerjem. Cook je investitorjem na letnem srečanju povedal, da misli, da Apple ne bi bil dober partner. “Apple rad dela stvari po svoje in to je dejstvo”, je dejal.

Apple trenutno v Indiji svoje produkte prodaja preko “third-party” trgovin. Njihove prodajne številke v Indiji pa zaostajajo za Samsungom in Huaweijem. Glede na to, da prodaja Applovih produktov na Kitajskem – tudi pred izbruhom koronavirusa – upada, si je podjetje zadalo cilj, da poveča prodajo na trgih v razvoju. Eden od prvih korakov, kako to doseči je, da v Indiji odprejo svojo prvo fizično trgovino.

Glas človekovih pravic

Kot že omenjeno so investitorji glasovali o predlogu spremembe načina umikov aplikacij iz trgovine App Store, ki se največkrat zgodijo zaradi zahtev vlad po celem svetu. Predlog bi Apple prisilil v to, da se javno zavežejo k spoštovanju “svobode govora kot človekove pravice”. Predlog je nastal na osnovi umika aplikacij kitajske vlade, med katerimi najdemo tudi aplikacije, ki so protestnikom v Hong Kongu omogočile obiti internetne restrikcije.

Predlog je prejel kar 40% glasov, kar je precej več, kot jih ponavadi dobivajo tovrstni predlogi na Applovih srečanjih delničarjev in investitorjev.

Vpliv koronavirusa

Cook se je, kot večina podjetij v tem času, dotaknil tudi vpliva, ki ga ima koronavirus na Applovo poslovanje. Že takoj na začetku meseca je Apple uradno opozoril vlagatelje, da lahko pričakujejo, da Apple ne bo dosegel zastavljenih četrtletnih ciljev. Koronavirus vpliva na gospodarstvo po celem svetu in tudi tako ogromen sistem, kot je Apple, se temu ne more izogniti. Številne Kitajske proizvodnje, ki izdelujejo komponente za Applove produkte – kot so iPhoni in prenosniki MacBook – so bile zaprte, ali pa poslujejo z omejeno kapaciteto, da bi zmanjšali hitrost širjenja virusa.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku