Računalništvo, telefonija
13.07.2019 09:28

Deli z drugimi:

Share

Aplikacije 3D-tiska v industriji

V dobi industrije 4. 0 vedno več podjetij se odloči za 3D tisk, da optimizira svoje poslovne procese.
Uporaba tehnologije FDM je pogosto ena od najugodnejših rešitev pri proizvodnji rezervnih delov za stroje, proizvodnih linijah ter izdelavi orodja. Poleg tega je eden od najhitrejših načinov za izdelavo prototipov, vključno s tistimi s kompleksno geometrijo.
3D tiskalniki lahko občutno skrajšajo čas izdelave, kar podjetjem daje možnost, da povečajo svojo konkurenčnost.
Kako lahko vsakodnevno uporabljate industrijski 3D tiskalnik v vašem podjetju? Z vami delimo nekaj načinov uporabe 3D-tiska v industriji.
Aplikacije 3D-tiska v industriji
Aplikacije 3D-tiska v industriji

1. Krajši čas implementacije novih proizvodnih linij

Industrija predelave plastike


Geo Globe Poljska uporablja 3D tiskalnike za izdelavo prototipov transportnih pladnjev, ki se uporabljajo za zaščito končnih delov med proizvodnim procesom. Čas izdelave prototipa igra ključno vlogo pri izvedbi naročila za končnega kupca.Izdelava 3D tiskanih prototipov omogoča pospešitev procesa programiranja industrijskih robotov proizvodnih linij. Čas izvedbe nove linije v tovarni avtomobilov se lahko z uporabo 3D-tiskalnika 3DGence INDUSTRY F340 skrajša za kar tri tedne.3D-tisk je veliko hitrejša tehnologija za izdelavo prototipov, kot običajne mehanske metode obdelave.

2. Vrednotenje ergonomije, dimenzij in natančnosti prototipa

Elektrotehnika


Emtel, dobavitelj medicinske opreme, je z uporabo tehnologije 3D-tiska izdelal nov model ohišja monitorjev. Preverjanje projekta je bilo mogoče z namestitvijo ciljnih komponent v 3D tiskano ohišje.Končni detajli, ustvarjeni s tehnologije brizganja, niso zahtevali popravkov. Odobritev dokumentacije za proizvodnjo brizgalnih kalupov je bila zelo učinkovita.Proizvodni proces modelov in prototipov zunanjih podjetij traja najmanj en mesec. Prototip ohišja monitorja smo prejeli v 5 dneh, kar je skrajšalo čas priprave za 25 dni.


3. Proizvodna orodja

Strojništvo


AMS-sistemi so specializirani za oblikovanje in izdelavo strojev. Podjetje uporablja 3D-tiskalnike pri svojih vsakodnevnih nalogah, med izdelavo ohišij za senzorje. Sistemi Pick-to-Light se končno namestijo na proizvodnih stopnjah.Glavna cilja 3D-tiska ohišij sta optimizacija senzorskega sklopa in izboljšanje stabilnosti senzorja Pick-to-Light. Zunanja podjetja so pogosto nepravilno izdelala navoj, element ohišja, kar je povzročilo težave pri vgradnji končnih inštalacij. Posledično so sledile pritožbe strank in dodatni stroški zamenjave. Tiskanje ohišja je izboljšalo stabilnost senzorja in povečalo njegovo mehansko trdnost.Naročnik je tako, z uporabo 3D-tiska skrajšal čas za dokončanje stroja, celo za sedem dni.

4. Preverjanje pravilnosti izvedbe prototipa

Avtomobilska industrija


Bocar, proizvajalec protipožarnih vozil, je uporabil 3D-tiskalnik 3DGence INDUSTRY F340 za izdelavo 3D-modela zbiralne naprave v merilu 1: 1. Podjetje je lahko preverjalo ergonomijo, funkcionalnost in trajnost tega prototipa tekom montaže.Med postopkom hitrega prototipiranja je še vedno zelo težko pridobiti brezhiben izdelek, zlasti v smislu njegove ergonomije. Zahvaljujoč 3D-tisku lahko podjetje pripravi model, ki je enak pričakovanemu resničnemu modelu z vsemi detajli. Različnim oddelkom podjetja omogoča, da uvedejo določene spremembe tudi v zgodnji fazi načrtovanja.

5. Testiranje oblikovanja orodijLetalska in vesoljska industrija


MB Aerospace je proizvajalec komponent za letalske motorje. Podjetje je 3D-tisk že vklopilo v svoj proizvodni vsakdan za izdelavo razteznih rokavov za stružna orodja, ki se uporabljajo za pritrditev letalskih delov med obdelavo.Proizvodnja delov in prototipov na CNC strojih je povezana z visokimi stroški in dolgim ​​procesom izvedbe projekta. Uporaba tehnologije 3D-tiska pa je podjetju pomagala zmanjšati proizvodne stroške in pospešiti proizvodnjo potrebnih delov.3D-tisk se uporablja tudi v fazi testiranja novih rešitev. Pred začetkom dela na zagonskih elementih je izdelan njihov prototip in opravljen je strojni test na CNC strojih. Tiskanje prototipa omogoča preverjanje kinematike in vseh premikov stroja v obdelovalnem prostoru 3D-modela. Ko je prava komponenta obdelana, se celoten postopek pravilno pripravi, stroj je kalibriran in tveganje za netočne nastavitve se znatno zmanjšajo.


6. Modeli industrijskih strojev

Težka strojna industrija


Skupina FAMUR je proizvajalec strojev, ki se uporabljajo v ekstraktivni industriji. Stroji v naravni velikosti lahko tehtajo celo več ton, zato se je podjetje odločilo, da 3D-natisniti osem modelov naprav. Uporabili so ABS plastiko, ki je omogočila nadaljnjo obdelavo modelov, ki so jih na koncu zgladili in pobarvali.Z uporabo 3DGence INDUSTRY F340 so natisnili lahke, trdne in natančne modele. Kombinacija RFID čitalnika s 3D-tiskom omogoča prikaz specifikacij strojev.Uporaba 3D-tiska za industrijske makete je najpreprostejša in najcenejša rešitev, ki omogoča, da svoje naprave predstavite strankam ali vlagateljem, brez prevoza objektov.

7. Oblikovanje in izdelava dirkalnih avtomobilov

Avtomobilska industrija


AGH Racing je študentska raziskovalna skupina Univerze za znanost in tehnologijo AGH v Krakovu, ki izdeluje dirkalne avtomobile Formula Student.Za izdelavo delov vozila inženirji uporabljajo 3DGence INDUSTRY F340. Zahvaljujoč uporabi industrijskega 3D-tiskalnika so izdelali prototip krmilnega droga, ki je del vzmetenja dirkalnega avtomobila.3D-objekt je bil uporabljen za preučevanje topologije oblikovanja krmilnega zgiba. Projekt je bil razvit z namenom zmanjšanja teže in povečanja togosti elementa.Običajno so členki izdelani iz aluminija z rezkanjem. Uvedba bistvenih sprememb v geometriji dela preprečuje, da bi bila tako kompleksna oblika podvržena konvencionalni obdelavi. 3D tiskanje je študentom omogočilo, da v samo 2 dneh po zelo nizki ceni pridobijo prototip členka s kompleksno geometrijo.

8. Preizkus koles, nameščenih v robotu

Strojništvo


Podjetje AJmaker je predstavilo nov model Ilonskega kolesa, ki je bistveni del mobilnih robotov. Med izdelavo in testiranjem prototipov so uporabljali 3DGence 3D-tiskalnike.Zahvaljujoč tehnologiji 3D-tiska so lahko preverili in izboljšali model kolesa. Nov produkt so lahko predstavili izjemno hitro, učinkoviteje in ceneje kot običajno. Možnost enostavnega in stalnega preverjanja posameznih faz projekta je zelo pomembna pri raziskovalnem in razvojnem delu. Še posebej v fazi prototipiranja se lahko pojavijo drage napake.V primeru izdelave prototipov z drugimi razpoložljivimi tehnologijami so bili njihovi stroški večkrat višji. Razlog za to je bila zapletena geometrija – kolo sestavlja kar 12 elementov, od tega 9 iz gume.


9. Kompleksna geometrija kokil

Orodja


Pure Power Sources je podjetje, ki med drugim proizvaja plastične kokile, ki se uporabljajo kot elementi proizvodnih linij. Vse kokile, ki se uporabljajo na liniji, so trenutno narejene s 3D tiskalnikom.Pred nakupom profesionalne naprave FDM se je podjetje soočilo s številnimi izzivi. V primeru kokilnih plošč je imela zelo močno konkurenco z uporabo podobnih tehnologij, ki je ponujala izdelke po podobnih cenah. Po drugi strani pa so bili na rezkalnih strojih izdelani prototipi elastomernih delov, zelo dragi in so zavzemali stroje, ki so jih potrebovali za različna naročila.Investicija v 3D-tisk se je izkazala za idealno rešitev. Danes podjetje 3D-tiska trpežne in proti udarcem odporne odporne kokile s kompleksno geometrijo.


10. Ohišje dronov

Letalstvo


FPV Poljska uporablja tehnologijo 3D-tiska za izdelavo elementov za svoje drone. Podjetje je izdelalo ohišje za zračno napravo, da bi zaščitilo notranje dele stroja pred mehanskimi poškodbami. Zaradi maloserijske proizvodnje si inženirji niso mogli privoščiti, da bi ohišja izdelali s precej dražjo konvencionalno tehnologijo.Ohišje je bilo 3D-natisnjeno z materialom, ojačanim z ogljikovimi vlakni, s čimer se je povečala trdnost in vzdržljivost objekta. 3D-model je odlikovala po lahka in trdna konstrukcija. Podjetje je zlahka namestilo kamero, LED lučke in alarm. Prototip je po prejšnjih testih opravil preizkus odpornosti na udarce.

Številne aplikacije 3D-tiska najdemo v raznolikih panogah, od avtomobilskih do letalskih. Možnosti uporabe so v veliki meri odvisne od odprtosti podjetij za uvajanje novih tehnologij.


3D-tiskalniki 3DGence so na voljo tudi pri nas, več o napravah lahko preberete tu.

Želite izvedeti, kako lahko 3D-tisk izboljša procese v vašem podjetju? Pišite podjetju iTehLab d.o.o. na info@3d-tisk.si in prosite za brezplačno svetovanje.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem iTehLab d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri iTehLab d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem iTehLab d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku