Aplikacije in dodatni programi
18.01.2023 07:33
Posodobljeno 10 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Aplikacija Slovenskih železnic ima hudo napako [z odgovorom SŽ]

Sedaj že verjetno poznate aplikacijo za telefon in spletno aplikacijo za nakup vozovnic za vlak po Sloveniji. Pa veste, da ima hudo napako?
Pixabay - LoboStudioHamburg
Pixabay - LoboStudioHamburg

Sedaj že verjetno poznate aplikacijo za pametne telefone od Slovenskih železnic za nakup vozovnic preko spleta. Zelo verjetno, ste že prav tako videli gumb za spletni nakup ob obisku njihove spletne strani.

Storitev je sila preprosta za uporabo, saj uporabniku omogoča nakup vozovnice za vlak po Sloveniji na poljubni relaciji na poljubni dan, brez obiska potniške blagajne na železniški postaji.

Nekatere železniške postaje pa teh potniških blagajn sploh nimajo, ali so redko v uporabi, zato so pri Slovenskih železnicah namestili kartomate na skoraj vseh postajah po Sloveniji, ki uporabljajo isto aplikacijo in omogočajo uporabniku nakup vozovnice z gotovino oziroma s plačilno kartico.

Morda prav tako veste, da lahko za vikende in praznike potujete ceneje, natančneje je cena vozovnice znižana za kar 75% (dodatek za vlak višje kategorije ostaja enak).

Če še tega ne veste, Slovenske železnice prav to tudi oglašujejo na njihovi spletni strani, kjer je zapisano: “Vse sobote, nedelje in praznike v obdobju do 30. 6. 2023 lahko potujete s 75 % popusta na vseh enotnih vozovnicah v medkrajevnem avtobusnem in domačem železniškem prometu. Minimalna cena vozovnice pa je 1,3 evra.

No, pa naredimo izračun. Če potujemo na relaciji Maribor -> Ljubljana enosmerno, brez uporabe vlaka višjega ranga, torej navadni potniški vlak, med tednom plačamo 9,60 €. Če potujemo v soboto, nedeljo in praznik, pa plačamo -75 % na to ceno, torej samo 2,4 €; kar je dokaj ugodno.

Vse lepo in prav.

Vendar tukaj se tudi pojavi težava. Če potujemo med tednom, se prikaže pravilna cena, torej 9,60 €.

Če pa izberemo za potovanje datum 22. 01. 2023, ali katerikoli drug datum, ki pade na soboto, nedeljo ali praznik, cena ostaja ista.

Ker mobilna aplikacija in kartomati na železniških postajah uporabljajo isto aplikacijo, je cena tudi tam enaka.

Način, da dobimo oglaševan popust je, da kupimo karto na potniški blagajni. Oziroma na vlaku, vendar samo, če je potniška blagajna zaprta ali je ni, v primeru, da vozovnico kupimo na vlaku, doplačamo še dodatek v višini 5,00 evra.

Obstaja zgolj še ena dodatna možnost, da dobimo ta popust je, da kupimo vozovnico direktno na brezimensko kartico IJPP, ki jo moramo že imeti v lasti. Ta možnost je opisana tudi v navodilih pod zadnjo točko.

Torej, če potujete z vlakom ob vikendih in praznikih in nimate kartice IJPP, nikar ne kupujte vozovnice na kartomatih, ali v aplikaciji oziroma preko spletne strani, saj vas noben izmed teh načinov ne obvesti o cenejši vozovnici, ki vam je na voljo.


Odgovor Slovenskih železnic

Na spletnem portalu Računalniške novice je objavljen članek »Aplikacija Slovenskih železnic ima hudo napako«, ki napačno sporoča, da ima naša aplikacija hudo napako, ker za nakup vikend vozovnic po ponudbi IJPP preko kartomata ali spletne prodaje potrebujete brezkontaktno (čip) kartico IJPP. Ne gre za napako, saj spletna trgovina ob uporabi brezkontaktne (čip) IJPP kartice ponudi možnost vpogleda različnih cen in nakupa IJPP vozovnic.

V skladu z navodili s strani izvajalca projekta IJPP Ministrstva za infrastrukturo, ki velja za vse prevoznike, ki prodajajo IJPP vozovnice, je nakup IJPP vozovnic preko spletne trgovine ali kartomata možen izključno na brezkontaktne (čip) IJPP kartice. Posledično imetnikom brezkontaktnih (čip) kartic spletna trgovina prikaže tudi cene IJPP vikend vozovnic z do 75% popustom. Nakup vikend IJPP vozovnic je tako mogoč na kartomatih, v spletni trgovini, potniških blagajnah in na vlaku.

Na naši spletni strani IJPP vikend vozovnice – Slovenske železnice (sz.si), kjer imamo predstavljeno ponudbo »Vikend vozovnica IJPP – 75%« so jasno predstavljene vse možnosti nakupa teh vozovnic. Prav tako so cene za posamezna potovanja po ponudbah SŽ, kot tudi po ponudbah vikend vozovnic IJPP, prikazane v iskalniku voznega reda, za vsako iskano relacijo.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
aplikacije za telefone aplikacija


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več
Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več