Računalništvo, telefonija
13.02.2012 06:19
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Anonymous slovenski vladi dal zadnjo priložnost

Je slovenska vlada s podpisom protipiratskega sporazuma ACTA šla preko vseh meja razuma?
Je slovenska vlada s podpisom protipiratskega sporazuma ACTA šla preko vseh meja razuma?

Hekerska skupina Anonymous v javnosti uživa precejšnjo podporo, saj je ena redkih, ki se bori zoper uvažanje ameriškega videnja varovanja intelektualne lastnine v svet. Tu seveda govorimo o kontroverznem protipiratskem sporazumu Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA), ki ga je naša hlapčeva vlada konec januarja v tajnosti podpisala v Tokiu.

Medtem ko večina Slovencev enostavno požre vse, kar jim slovenska vlada vsili, med njimi vseeno najdemo peščico posameznikov, ki se borijo za skupno dobro. Tu seveda govorimo o protestnikih, ki so kljub ostremu mrazu proti ACTI protestirali 4. februarja na Kongresnem trgu v Ljubljani in na Trgu Leona Štuklja v Mariboru. Skupaj jih je bilo okoli 4.000. Podporo jim je izrazila tudi hekerska skupina Anonymous. Ta je spletno stran NLB napadla na način, da je bila ta uporabnikom nedostopna dobro uro. Večje škode NLB naj ne bi utrpela.

Ker slovenska vlada še ni spoznala svoje zmote, jo je hekerska skupina Anonymous vnovič pozvala, naj zamrzne podpis trgovinskega sporazuma za boj proti ponarejanju. Najboljši hekerji sveta so našo vlado pozvali preko videoposnetka na spletnem portalu YouTube, ki je dosegljiv na naslovu http://goo.gl/SXEud. Če slovenska vlada do 17. februarja ne bo zamrznila kontroverznega protipiratskega sporazuma, se ji ne piše nič dobrega. Hekerska skupina Anonymous bo namreč napada spletne strani vlade, iz njih izmaknila tako vladne kot osebne podatke ter jih brez večjih zadržkov razkrila celotni svetovni javnosti.

Prve napade je hekerska skupina Anonymous sicer že izvedla. Ti so se dokopali in objavili spletne naslove, imena, priimke in celo serijske številke digitalnih potrdil (certifikatov), ki jih izdaja ministrstvo za javno upravo (SIGEN-CA). Poleg tega so razkrili še vsebino elektronske pošte, ki so jo lastniki certifikatov naslavljali na podporo službe, ki potrdila izdaja. Anonymous naj bi izvedel ciljane napade tudi na spletne strani slovenskih strank. Med prizadetimi so bile spletne strani SDS, NSi, SD in Pozitivne Slovenije. In to naj bi bil šele začetek!

Na družbenem omrežju Facebook pa organizatorji novega protesta pozivajo Slovence z vseh koncev države, naj se 17. februarja udeležijo organiziranega protesta v Ljubljani. Ta bo na Kongresnem trgu potekal med 15. in 18. uro. K protestu nas pozivajo tudi člani hekerske skupine Anonymous. Ti nas pozivajo, naj zahtevamo svobodo zase ter za svoje brate in sestre. Verjetno se sprašujete, zakaj se bo protest odvijal ravno 17. februarja. Takrat naj bi namreč v državnem zboru potekala javna predstavitev mnenj o ACTI. Če ne želite, da vam ACTA omeji svobodo na internetu, se protesta udeležite!


Prijavi napako v članku