Računalništvo, telefonija
24.06.2019 12:00

Deli z drugimi:

Share

Ameriške sankcije proti Huaweiu: Kdo bo zmagal?

Ameriške sankcije proti Huaweiu: Kdo bo zmagal?
Ameriške sankcije proti Huaweiu: Kdo bo zmagal?

Kmalu po uvrstitvi Huaweia na seznam podjetji, s katerimi ameriška ne morejo poslovati brez vladnega dovoljenja, je urad za industrijo in varnost (BIS) kratkotrajno omilil prepoved. Zaradi tega bo Huawei lahko zagotovil redna vzdrževanja in popravke obstoječih omrežij in opreme.

Hkrati je iz Huaweia prišla pomirjajoča izjava, da bodo uporabniki pametnih telefonov Huawei in Honor deležni varnostnih popravkov in vseh poprodajnih storitvah, kot so jih bili deležni do zdaj. Poudarili pa so tudi, da je podjetje veliko prispevalo k razvoju in rasti operacijskega sistema Android. Kot eden ključnih partnerjev so tesno sodelovali s prosto kodno skupnostjo pri razvoju ekosistema, ki koristi uporabnikom, pa tudi industriji pametnih telefonov. Ustanovitelj Huaweia Ren Zhengfei je tudi javno izpostavil, da zaradi ameriških sankcij ne bodo obrnili hrbta ameriškim partnerjem ali skušali iti po poti popolne tehnološke samozadostnosti. » Naši tesni odnosi z ameriškimi podjetji so rezultat več desetletnih naporov na obeh straneh. Dokler bodo pridobila dovoljenje Washingtona, bomo z njimi še naprej sodelovali.«

Ali lahko pričakujemo novi mobilno okolje?

Časopis New York Times je ameriške sankcije na splošno ocenil kot sredstvo pritiska na evropske politike, da bi onemogočili Huaweiu sodelovati pri gradnji mobilnih omrežij pete generacije (5G). Washington trdi, da gre za vprašanje nacionalne varnosti ter kaznovanje, ker naj bi Huawei kršil sankcije proti Iranu, vendar v ozadju poteka boj za gospodarsko in tehnološko prevlado.

Poteze Združenih držav povečuje napetosti med državama, kar lahko privede, da bo Kitajska sčasoma postala vse bolj samozadostna tudi na tujih trgih. Roger Kay, ustanovitelj in analitik pri podjetju Endpoint Technologies Associates, je prepričan, da bo prepoved prisilila kitajska podjetja v razvoj lastnih procesorjev ter drugih polprevodniških elementov. »Kratkoročni učinek na ameriška in kitajska podjetja bo neizogibno negativen. Dolgoročno pa bodo Huawei in druga kitajska podjetja postala manj odvisna od ameriških.«.

Google popolnoma nadzira sloj programske opreme nad prosto kodnim jedrom sistema, zaradi česar je Android privlačen in dragocen za potrošnike. Zemljevidi, elektronska pošta Gmail, iskalnik, tržnica in še veliko drugega, so last Googla. Podjetja, ki jih želijo uporabiti in vključiti v svoje izdelke, morajo podpisati, da ne bodo izdelovali telefonov z drugim operacijskim sistemom. Če bo Huaweiu zaradi odločitve ameriške politike onemogočen dostop do vsega, kar naredi telefon z Androidom uporaben, kako potem lahko Googlu še naprej zaupa. Ali se zato lahko v prihodnosti veselimo novega ekosistema, ki bo potrošnikom povečal možnost izbire?

Potrošniki bodo žrtve tehnološke vojne?

Finski strokovnjak za tehnologijo Petteri Jarvinen je ameriške sankcije opisal kot »grob napad« na » nedolžne uporabnike«. Ni pa presenečen, kajti sovražni odnos Washingtona do Huaweia je že dolgo znan. »Vendar je konkretna akcija, od katere bodo imeli največ škode potrošniki, vseeno presenetljiv in grob ukrep«.

Huawei ni le eden največjih izdelovalcev pametnih telefonov, je tudi vodilni dobavitelj opreme za mobilna omrežja pete generacije (5G). Potrošnikom v Evropi z nižjimi in srednjimi dohodki nudi zmogljivejše telefone, kot jih za podobno ceno nudijo tekmeci. Njihova izbira bo zato omejena, če se bo moral Huawei zaradi ameriških pritiskov umakniti. V svetu proste trgovine je takšna omejitev nesprejemljiva in bo povzročila negativne posledice po vsem tehnološkem svetu.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Sidera logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku