Računalništvo, telefonija
27.11.2019 12:37

Deli z drugimi:

Share

Ameriška policija preizkuša naprednega robotskega psa!

Prvi komercialno razpoložljiv štirinožni robot je že na voljo za najem.
Prvi komercialno razpoložljiv štirinožni robot je že na voljo za najem.

Robotika je v zadnjih nekaj letih močno napredovala. To so že večkrat dokazali nadobudni inženirji tehnološkega podjetja Boston Dynamics, saj so v sodelovanju z raziskovalno agencijo ameriškega ministrstva za obrambo (Defense Advanced Research Projects Agency – DARPA) razvili že številne napredne robotske sisteme. V zadnjem času so postali že tako dovršeni, da so sposobni izvajati celo trike, ki jih ne zmorejo niti ljudje, zaradi česar se jih mnogi že celo bojijo.

Med njimi še posebej izstopa robot s prodajno oznako Spot. Ta se namreč lahko povsem samodejno premika po vnaprej znanem prostoru, kot na primer domačem vrtu ali stanovanju. Komercialnega štirinožnega robota je mogoče nadzirati tudi z mobilno napravo preko spletne kamere, pri čemer je za ta namen pripravljena namenska programska oprema, ki je enostavna za uporabo. Kot kaže so se za tega robota ogreli tudi pri ameriški policijski enoti Massachusetts Police Bomb Squad, saj so na preizkušnjo vzeli kar nekaj tovrstnih robotov, ti pa bi lahko postali tudi del operativne enote.

Čeprav pri ameriški policijski enoti Massachusetts Police Bomb Squad niso želeli razkriti preveč informacij o namenu uporabe robotskih psov podjetja Boston Dynamics, so mnogi poznavalci prepričani, da se bodo uporabljali na nevarnih območjih in za preiskavo sumljivih naprav. Roboti so za ta opravila namreč povsem primerni, saj zaščitijo ljudi pred raznovrstnimi nevarnostmi. Policistom namreč ne bo treba vstopiti v domove ali prostore, kjer obstaja nevarnost, ampak bodo najprej tja poslali robotskega psa. Enako bo seveda držalo tudi za preiskavo sumljivih paketov.


Prijavi napako v članku