Telefoni
24.04.2018 13:08
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Američani zaustavili razvoj elektronske telefonske kartice

Američani zaustavili razvoj elektronske telefonske kartice
Američani zaustavili razvoj elektronske telefonske kartice

Združenje za mobilno telefonijo GSMA (GSM Association) je celotno strokovno javnost presenetilo z izjavo, da je zaustavilo razvoj prve elektronske telefonske kartice SIM (eSIM). To je v slabo voljo spravilo tudi marsikaterega proizvajalca pametnih telefonov, saj bi elektronska telefonska kartica omogočila izdelavo še tanjših in kompaktnejših mobilnih naprav. Poleg tega bi zagotovila še popolno neodvisnost od ponudnikov mobilnih storitev. Zamenjava telefonske kartice SIM namreč ne bi bila mogoča (tu ni več prisotna fizična in odstranljiva telefonska kartica SIM), kar bi ponudnike po vsej verjetnosti posledično prisililo tudi v pocenitev nekaterih storitev.

V zaustavitev razvoja prve elektronske SIM-ke je združenje za mobilno telefonijo GSMA prisililo ameriško ministrstvo za pravosodje (US Department of Justice). To namreč preiskuje domnevno nelegalno sodelovanje združenja GSMA z gigantoma na področju ponujanja mobilnih storitev AT&T in Verizon. Čeprav razlogi za omenjeno preiskavo s strani združenja za mobilno telefonijo GSMA še niso bili razkriti, ameriško ministrstvo za pravosodje po vsej verjetnosti sumi, da želita ponudnika AT&T in Verizon standard oblikovati tako, da bodo morali uporabniki pridobiti izrecno dovoljenje od ponudnikov mobilnih storitev, če bodo želeli zamenjati ponudnika.

V skupni izjavi za javnost pa so vpletena podjetja izjavila, da v polni meri sodelujejo z ameriškim ministrstvom za pravosodje. Upajmo, da bodo nesporazumi kmalu razčiščeni, saj v nasprotnem primeru združenje GSMA ne bo nadaljevalo z razvojem elektronske telefonske kartice.


Prijavi napako v članku