Računalništvo, telefonija
25.10.2016 12:11
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

AMD ustvaril večje prihodke, a tudi večjo poslovno izgubo!

Podjetju AMD nikakor ne uspe prepričati kupce v nakup njihovih izdelkov.
Podjetju AMD nikakor ne uspe prepričati kupce v nakup njihovih izdelkov.

Podjetju AMD poslovanje že dalj časa ne gre ravno dobro od rok, saj je povpraševanje po njegovih procesorjih iz meseca v mesec manjše, čista izguba pa se meri že v stotinah milijonov evrov. Čeprav je podjetju AMD v tretjem četrtletju letošnjega leta uspelo skupno prodajo oziroma prihodke povečati, je žal povečalo tudi skupno izgubo. Večji promet je računalniški gigant ustvaril predvsem na račun večjega povpraševanja po svojih grafičnih procesorjih, namenjenih igralnim konzolam, večino izgube pa je podjetje seveda pridelalo na področju procesorjev za osebne računalnike in strežnike, saj ti še vedno niso konkurenčni precej bolj priljubljenim procesorjem podjetja Intel.

Podjetje AMD je v tretjem četrtletju letošnjega leta skupne prihodke povečala za 23,3 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani, saj so prihodku narasli od preračunanih 970 milijonov evrov do preračunanih 1,2 milijard evrov. Na žalost podjetju AMD na ta račun ni uspelo zmanjšati izgube, saj se je ta v primerjavi z lanskim letom celo povečala, in sicer iz preračunanih 181 milijonov evrov na preračunanih 373 milijonov evrov.

Obeta za zadnje četrtletje letošnjega leta prav tako niso pretirano spodbudni, saj celo pri podjetju AMD napovedujejo upad prihodkov v primerjavi z lanskim letom, in sicer za tri odstotke. Skupni prihodki iz poslovanja naj bi se zmanjšali iz preračunanih 1,02 milijard evrov na preračunanih 94,7 milijonov evrov, izguba pa naj bi se s tem le še povečala, v kolikor podjetju AMD ne uspe racionalizirati poslovanja.

Kljub velikim izgubam podjetje AMD vsaj za zdaj še vedno zre pozitivno v prihodnost, saj so njegovi inženirji pred kratkim že začeli razvoj procesorjev, ki naj bi ponujali odlično razmerje med zmogljivostjo in porabo električne energije. Novi procesorji nastajajo pod razvojno oznako Black Hawk, nam pa bodo na voljo v začetku leta 2019. Procesorji AMD Black Hawk bodo izdelani s pomočjo napredne 7-nanometrske tehnologije in bodo za preračunavanje podatkov pri polni obremenitvi porabili zgolj deset vatov električne moči. Novinci bodo podatke preračunavali s štirimi procesorskimi jedri, večinoma pa bodo ti namenjeni prenosnim računalnikom in večpredstavnostnim napravam. Inženirji podjetja AMD bodo v novince vgradili tudi dovolj zmogljivo grafično sredico, da namenska grafična kartica ne bo več potrebna.


Prijavi napako v članku