Računalništvo, telefonija
11.08.2019 12:34
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

AMD z drugo generacijo procesorjev EPYC

Procesorji AMD postajajo vse bolj konkurenčni tudi na področju strežniških sistemov.
Procesorji AMD postajajo vse bolj konkurenčni tudi na področju strežniških sistemov.

Ker na področju strežniških procesorjev še vedno prevladuje podjetje Intel, so pri konkurenčnem podjetju AMD poskrbeli za pripravo nove generacije procesorjev EPYC, ki obetajo veliko. Tu gre za drugo generacijo procesorjev EPYC, ki so namenjeni podatkovnim strežnikom in naprednejšim sistemom.

Druga generacija strežniških procesorjev AMD EPYC je izdelana s pomočjo napredne 7-nanometrske tehnologije, kar v praksi pomeni večjo zmogljivost ob nižji porabi električne energije. Najzmogljivejši model novosti bo za preračunavanje podatkov uporabljal kar 64 procesorskih sredic. Ker je zmogljivost posamičnega jedra precej večja v primerjavi s prvo generacijo, mu strokovnjaki napovedujejo uspeh na področju strežniških sistemov, kjer podjetje AMD trenutno obvladuje manj kot pet odstotkov celotnega trga.

Pri tem velja omeniti, da je podjetje AMD s svojimi strežniškimi procesorji EPYC prepričalo že marsikatero tehnološko podjetje, ko sta na primer Google in Twitter. Ključna prednost omenjenih procesorjev je namreč v tem, da za enako procesorsko moč porabijo precej manj električne energije. Tu govorimo o prihrankih v višini ene četrtine, kar je za tovrstne sisteme nedvomno hvale vreden dosežek.


Prijavi napako v članku