Nas in strežniki
11.05.2021 11:33
Posodobljeno 4 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

AMD izjemen tudi na področju strežnikov

AMD za odličnimi izdelki vse bolj navdušuje tudi na področju strežniških procesorjev.
AMD za odličnimi izdelki vse bolj navdušuje tudi na področju strežniških procesorjev.

Nedavna analiza podjetja Mercury Research je pokazala, da je podjetju AMD že pred časom uspelo pridobiti kar zajeten kos tržnega deleža. To seveda drži tudi za trg strežniških procesorjev, kjer AMD podjetja navdušuje s procesorji družine EPYC. Nova generacija tovrstnih procesorjev je še boljša, saj prinaša številne izboljšave in prednosti, predvsem na račun napredne zgradbe Zen 3.

Raziskava analitskega podjetja Mercury Research je pokazala, da je podjetju AMD v prvem tromesečju letošnjega leta uspelo povečati tržni delež na področju strežnikov za 1,8 odstotne točke. Skupno računalniški gigant trenutno obvladuje 8,9 odstotka strežniškega trga. Čeprav se mnogim ne zdi veliko, je to najvišji skok v tržnem deležu, ki ga je podjetje AMD doseglo vse od leta 2006. Po drugi strani pa podjetje Intel trenutno obvladuje 91,1 odstotka celotnega strežniškega trga.

Analitiki podjetja Mercury Research podjetju AMD obetajo svetlo prihodnost na trgu strežniških sistemov. Nova generacija strežniških procesorjev AMD naj bi bila namreč še boljša, saj bo prinesla številne izboljšave predvsem na račun napredne zgradbe Zen 3. Tu bo šlo za tretjo generacijo strežniških procesorjev AMD EPYC (razvojna oznaka Milan), katerih proizvodnja se bo pričela v tretjem četrtletju letošnjega leta. Procesorska jedra bodo izdelana s pomočjo napredne 7-nanometrske tehnologije (7nm+ s tehnologijo EUV), procesorji pa bodo lahko podatke preračunavali z do 64 procesorskimi jedri oziroma 128 procesorskimi nitmi. Novi strežniški procesorji AMD EPYC bodo opremljeni s podnožjem SP3, nudili pa bodo tudi podporo za sistemske pomnilnike DDR4 in vmesnik PCIe 4.0. Novinci bodo pri polni obremenitvi porabili med 155 in 280 vati električne moči. Količina predpomnilnika L2 pa bo znašala do 32 megabajtov.

Takoj za novimi procesorji AMD EPYC (razvojna oznaka Milan) bo na voljo še ena generacija tovrstnih procesorjev, ki bodo temeljili na procesorskih jedrih s kodno oznako Genova in procesorski zgradbi Zen 4. Novodobni strežniški procesorji podjetja AMD bodo opremljeni s podnožjem SP5, nudili bodo podporo za sistemske pomnilnike DDR5 in vmesnik PCIe 5.0., za prodajo pa naj bi bili nared tekom letošnjega leta.


Prijavi napako v članku