Računalništvo, telefonija
24.07.2009 13:14

Deli z drugimi:

Share

Amazon v vlogi velikega brata

V kapitalizmu šteje le dobiček!
V kapitalizmu šteje le dobiček!

Številni računalničarji so izrazili izjemno ogorčenost nad odločitvijo spletne prodajalne Amazon, da brez predhodnega obvestila samodejno izbriše iz elektronskih knjig Kindle dve knjigi pisatelja Georga Orwella, in sicer 1984 in Živalska farma. Vodilni spletne prodajalne Amazon so v izjavi za javnost poudarili, da je pri tem šlo za povsem legitimen ukrep, saj so bile e-knjige prodane s strani tretjih oseb, ki za to niso imele ustreznega dovoljenja z njihove strani.

Pri tem velja omeniti, da je spletna prodajalna po izbrisu e-vsebin povrnila denar vsem tistim, ki so knjigi kupili preko ameriške spletne prodajalne Kindle Store. Omenjeni primer pa žal ni osamljen, saj je Amazon pred časom brez predhodnega obvestila samodejno izbrisal iz elektronskih knjig Kindle še knjižne uspešnice, kot so Harry Potter in romane pisateljice Ayn Rand.

Samovoljno ravnanje spletne prodajalne je samo potrdilo bojazen številnih računalniških skupnosti, ki so že pred časom opozarjale na nevarnost sistemov DRM. Zlorabo založniških hiš bodo računalniški mojstri v prihodnje poskušali omejiti z vklopom funkcije, ki bo preprečevala oddaljeno brisanje vsebin.


Prijavi napako v članku