Računalništvo, telefonija
07.06.2019 09:10

Deli z drugimi:

Share

Amazon Prime Air: Dron, ki bi lahko revolucioniral paketno dostavo

Novi Amazon Prime Air je občutno boljši od predhodnika!
Novi Amazon Prime Air je občutno boljši od predhodnika!

Amazon je na začetku decembra dosegel zgodovinski podvig, saj je svojim strankam prvič v okviru storitve Prime Air naročene pakete dostavil s pomočjo letečega drona. Stranka je naročilo oddala na spletni strani, do trenutka dostave naročenega blaga pa je minilo zgolj 13 minut. Da bi lahko bile dostave z droni v prihodnosti enako hitre ali celo hitrejše, pri Amazonu resno razmišljajo o možnosti, da bi za najbolj priljubljene izdelke uvedli leteča skladišča, pri čemer bi za ta namen uporabili kar zrakoplove.

Da bi lahko pakete še hitreje in bolj varno dostavili končnim kupcem, so pri podjetju Amazon pripravili novo različico drona Prime Air. Novost lahko brez težav navpično pristane in vzleti ter leti z relativno visoko hitrostjo. Ker so prva preizkušanja novosti že obrodila želene sadove, pri podjetju Amazon resno razmišljajo o tem, da bi novost že v naslednjih nekaj mesecih uporabljali za dejansko dostavo paketov končnim kupcem. Novost naj bi bila namreč enako zanesljiva in robustna kot tovorno letalo.

Novi Amazon Primer Air se oviram izogiba s pomočjo termičnih kamer in kamer za merjenje globine, poleg tega uporablja še namenski radar. Za premagovanje že poznanih ovir se novost zanaša na sistem strojnega učenja. Dron Amazon Primer Air lahko opravi dostavo paketa težkega 2,5 kilogramov do 25 kilometrov stran od skladišča, celoten postopek dostave paketa pa se lahko izvede v manj kot 30 minutah.

Preden bo Amazon lahko novi dron uporabil za dostavo paketa končnemu kupcu, bo moral pridobiti dovoljenje s strani ameriške organizacije za letalstvo FAA. Sprva bo dovoljenje seveda dodeljeno za manj naseljena območja, nekoliko kasneje pa bi lahko prišla v poštev tudi večja mesta.


Prijavi napako v članku