Računalništvo, telefonija
12.11.2020 11:00
Posodobljeno 7 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Amazon krši pravila konkurence v EU

Amazon krši pravila konkurence v EU
Amazon krši pravila konkurence v EU

Evropska komisija je v preiskavi, ki je potekala vse od lanskega julija, ugotovila, da Amazon krši zakonodajo na področju konkurence v EU. Tehnološki gigant naj bi na račun specifičnih načinov uporabe podatkov manjših podjetij za oceno trendov in vzrocev nakupovanja nepošteno pridobil prednost pred ostalimi trgovci. Podpredsednica evropske komisije Margrethe Vestager pravi, da naj bi Amazon s svojim načinom uporabe podatkov nepravično obravnaval 150.000 evroskih trgovcev.


Zakonodaja EU jasno narekuje, da tovrstna uporaba podatkov neodvisnih prodajalcev v lastno korist ni dovoljena. “Zagotoviti moramo, da platforme s takšno tržno močjo, kot jo ima Amazon, ne omejujejo konkurence,” je povedala Vestagerjeva. “Podatki o aktivnostih ‘third-party’ prodajalcev ne bi smeli nikakor biti uporabljeni v korist Amazona. Še posebej, če ta na trgu nastopa kot neposredni konkurent tem trgovcem,” je dodala.

Verstegerjeva ne trdi, da EU moti uspeh Amazona. Težava nastane takrat, ko nekdo prodaja izdelke, hkrati pa na svoji platformi gosti še druge prodajalce in jih diskriminira. EU je med drugim ugotovila tudi to, da do sedaj ogromne kazni tehnoloških gigantov niso preveč ganile, še naprej namreč povečujejo svoj dominanten položaj na trgu.

Evropska komisija deluje kot nadzorni organ Evropske unije za konkurenco. Podjetja, za katera je ugotovljeno, da kršijo stroga protimonopolna pravila, lahko kaznuje z globo, ki znaša do 10 odstotkov njihovega globalnega letnega prometa.

Amazon se je na zadnje ugotovitve EU odzval in se z njimi seveda ne strinja. Še naprej se bodo trudili, da bo EU imela vpogled v njihovo poslovanje, ki je po njihovem mnenju povsem transparentno in v skladu z zakonodajo. “Na naši platformi prodaja preko 150.000 evropskih trgovcev, ki generirajo na desetine milijard evrov prihodkov letno,” so zapisali pri Amazonu.


Prijavi napako v članku