Prenosni računalniki
Računalništvo, telefonija
Namizni računalniki
Poslovne rešitve
25.11.2023 07:15

Deli z drugimi:

Share

Ali vaš računalnik potrebuje popravilo? Morda temeljito čiščenje?

Zagotovo ste se že kdaj soočili z dilemo: »Naj računalnik dam na popravilo ali naj pozabim nanj in ga zavržem?« Preden se odločite, je o mnenju modro povprašati strokovnjake.
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Na splošno sicer velja, da je napravo, v tem primeru računalnik, bolje popraviti, saj vam lahko tako še nekaj časa prav dobro služi. Ni pa vedno tako. Ko računalnik odnesete na servis, lahko strokovnjaki ocenijo tudi, da popravilo ni smiselno. Prav zato se morate vedno obrniti na nekoga, ki mu lahko glede računalniške opreme in popravil zaupate.

Je popravilo sploh smiselno?

Po besedah strokovnjaka s podjetja Redit d.o.o. v splošnem velja, da se poslovne računalnike splača popravljati, saj so višje kakovosti, vanje so vgrajeni boljši materiali in zdržijo dlje časa. Če tovrsten računalnik popravijo, bo verjetno služil svojemu namenu še lep čas.

Pri cenejši potrošniški liniji je smiselnost popravila lahko vprašljiva. V teh primerih si je pogosto bolj smotrno omisliti novo, kakovostnejšo napravo. Seveda pa je ocena smiselnosti popravila odvisna od primera do primera.

V servisu Redit vam – ko jih obiščete z napravo, ki ne deluje, kot bi morala – torej najprej svetujejo, ali je popravilo računalnika smiselno ali ne. Njihovo vodilo je, da popravila računalnika ni za zavračati, če lahko uporabniku še naprej služi – seveda glede na zmogljivosti računalnika in glede na potrebe, ki jih uporabnik ima. To je za stranko tudi najbolj korektno.

Pred sprejemom pa vam tudi povedo, koliko časa bo potrebno za popravilo. Stranki na razumljiv način razložijo, kaj je z računalnikom narobe, tako da odločitev sprejme na podlagi strokovne ocene in jasnega razumevanja. Če med popravilom naletijo na kakšno res zahrbtno napako, ki je na začetku niso odkrili, vas o tem vedno obvestijo.


Računalnik je treba kdaj pa kdaj temeljito očistiti

Veste, da je tudi računalnik potrebno vsake toliko časa temeljito očistiti? Pa to kdaj naredite oziroma ga nesete strokovnjakom?

Če računalnik uporabljate za brskanje po spletu in pregledovanje elektronske pošte, bi ga morali na dve leti temeljito očistiti. Če pa računalnik uporabljate za zahtevne grafične programe ali igranje iger, je priporočeno čiščenje računalnika in mazanje vsako leto.

Mojstri podjetja Redit d.o.o. nudijo temeljito čiščenje hladilnega sistema, izpihovanje nabranega prahu in menjavo termalne paste.


Ste ob pomembne podatke? Ni problema!

Okvare digitalnih naprav so neizogibno povezane z izgubo podatkov, kar je strah in trepet uporabnikov. Trdi diski, USB ključi, spominske kartice, telefoni … Na njih imamo kup podatkov, družinskih slik, video posnetkov, pomembnih zasebnih in poslovnih podatkov. In ko katera izmed naštetih naprav kar naenkrat preneha delovati – smo popolnoma izgubljeni in obupani. Lahko si oddahnete, saj je v večini primerov podatke možno rešiti.

Popravilo in diagnostika računalnikov pri podjetju Redit

Od vrste okvare (in ne od medija!) pa je odvisna cena reševanja podatkov. Ceno torej določi tip okvare in trud, ki je potreben, da podatke znova »oživimo«. Na servisu vedno najprej opravijo diagnostiko računalnika za morebitne okvare. Pri tem morajo ugotoviti, za katero vrsto okvare gre, da se lahko skupaj odločite, kako naprej.

Najlažja oblika okvare je programska napaka na zapisu medija. Podatki so v tem primeru najpogosteje rešeni v nekaj dneh. Znak zanjo je, da z nosilca podatkov ne morete prebrati zgolj določenih podatkov ali vam ta javlja, da ni prisotnega trdega diska. Druga vrsta okvare so programske napake na elektroniki medija, ko nosilec podatkov več ne deluje. Najbolj zagonetne pa so težje okvare, pri katerih lahko že za diagnostiko potrebujejo do tri delovne dni. Takšna je na primer mehanska okvara trdega diska ali pa fizično poškodovan SSD disk. Če pri trdem disku slišite zaganjanje motorja trdega diska, piskanje, cingljanje, diska sami več ne prižigajte, da ne boste povzročili še večje škode.

Zanimivo je, in to si velja zapomniti, da se na servisu Redit lotijo tudi popravila matične plošče. Marsikdo drug vas bo pri tem zavrnil in vas poslal po novo napravo.

Rešujejo tudi podatke na fizično poškodovanih spominskih karticah ali USB ključih (poškodovan konektor, poškodovana elekrtonika na čipu …). Prav tako lahko k njim prinesete poškodovan pametni telefon. Če ne deluje zaradi napake, ga popravijo do te mere, da lahko z njega prenesejo podatke.

To, da k njim prinesete napravo, vas ne stane nič. Ko vam razložijo, kaj je z njo narobe, pa se lahko sami odločite, ali jo boste zavrgli ali je vredna popravila. Vsekakor pa velja – zaupajte strokovnjakom.

Več najdete na www.redit.si.

Naslovna fotografija: Image by pressfoto on Freepik

Slika1: Image by pressfoto on Freepik


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem REDIT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri REDIT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem REDIT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več
Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več