Digitalizacija
04.04.2013 08:26
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ali uporabljate A-B testiranje pri Google oglasih?

Ali uporabljate A-B testiranje pri Google oglasih?
Ali uporabljate A-B testiranje pri Google oglasih?

Google AdWords, sistem za spletno oglaševanje, je poln trikov, ki na prvi pogled niso vidni in se je potrebno do njih dokopati. Občutek imam, da Google spodbuja metodo samoiniciativnosti in od posameznikov želi, da se sami dokopljemo do dodatnih znanj ter informacij. Nekatere trike lahko odkrijemo tako, da raziščemo AdWords platformo, drugi pa so očem bolj skriti in zahtevajo določeno oglaševalsko »kilometrino« in nekaj kreativnega razmišljanja. A-B testiranje oglasov (po angleško tudi »split testing«) je odličen preizkus vaše oglaševalske kreativnosti, vaši oglasi pa tekmujejo med sabo. Tisti, ki se odrežejo slabše, izpadejo.

A-B testiranje oglasov naj postane vaša rutina po tem, ko sistem AdWords oglaševanja dobro spoznate v praksi. Testiranje bo zahtevalo dodaten vložek časa, dobra plat tega pa je, da boste vaše oglase stalno izboljševali, kar se bo obrestovalo pri rezultatih.

A-B testiranje oglasa pomeni hkratno testiranje dveh različnih oglasov iz enake oglasne skupine (po angleško »Ad group«). Možnosti za testiranje so (skorajda) neomejene! Test lahko izvedete tako, da objavite različna naslova oglasa. Lahko pa objavite različni oglasni sporočili in na koncu »tekme« preverite, kateri oglas se je bolje odrezal. Pri tem se mi zdi pomembno, da testirate samo en element oglasa hkrati, npr. samo naslov oglasa, in da testirate najmanj 3 tedne ter si zagotovite dovolj obsežno število statističnih podatkov za primerjavo med oglasi. Običajno bo imel boljši oglas večji CTR in zasedal boljšo pozicijo v iskalniku.

Ko boste ugotovili kateri oglas prinaša boljše rezultate, prekinite prikaz tistega oglasa, ki je tekmo izgubil. Pomembno je, da ga ne izbrišete (vsaj v začetni fazi to ni potrebno) in s tem ohranite podatke, ki so se nabrali med testiranjem. Podatke lahko pozneje primerjate še z ostalimi »poraženci« in morda se bo izkazalo, da oglas niti ni bil tako slab, kot se je zdelo na začetku.

Spoznajte, katere oglasne parametre lahko spreminjate, in naj testiranje postane redna praksa. Vaše oglase boste tako znova in znova izboljševali. Spremljajte, katere spremembe v oglasu se odrežejo bolje, in sčasoma boste postali pozorni na tiste »malenkosti«, ki vaš oglas izstrelijo v nebo učinkovitosti in dobrih rezultatov.

>> Več novosti digitalnega marketinga in NAGRADA ZA BRALCE tukaj (http://goo.gl/Qb8ws)!

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SPLETNIK d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SPLETNIK d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Izdelava spletne prisotnosti, pridobivanje obiska, vzpostavitev odnosa s kupci in merjenje učinkovitosti spletnega ekosistema

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SPLETNIK d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku