Računalništvo, telefonija
28.02.2019 10:00

Deli z drugimi:

Share

Ali lahko poskrbite za varen pametni dom?

.. Internet stvari (IoT) za mnoge predstavlja naprave, ki jih povezujemo v omrežje zaradi udobja, kot so termostati, stikala za luči, pametni avtomobili in interaktivne igrače za naše otroke ..
Ali lahko poskrbite za varen pametni dom?
Ali lahko poskrbite za varen pametni dom?

IoT je res čudovit izum, ki je zasnovan tako, da je vsakodnevno digitalno življenje še lažje, toda kako varen je v smislu varovanja zasebnosti?

Raziskovalna skupina ESET je raziskala nekatere bolj priljubljene IoT naprave na trgu, da bi ustvarila osnovni “varen dom”, ki posnema povezljive objekte, ki jih je mogoče najti v tipičnem gospodinjstvu. Kupili so nekaj teh naprav, ki bi se lahko štele za bistvene pri ustvarjanju začetnega kompleta. Prav tako so kupili virtualnega osebnega pomočnika (naprava, ki sprejema verbalne ukaze in lahko nadzoruje veliko kupljenih naprav). Osebni virtualni pomočnik je naprava, ki jo lahko razširimo in povezujemo z drugimi pametnimi napravami in preko le-tega upravljamo z našo mrežo naprav.

Pomisleki glede zasebnosti

Glavna skrb pri gradnji “pametnega doma” je ogrožanje zasebnosti in kako zaščititi le-to. Prvi pomislek glede naprav v domu je, da bi zbirale preveč osebnih podatkov. Seveda je razumljivo, da so določeni osebni podatki pomembni za delovanje večine naprav. Zaskrbljujoča je ugotovitev, da podjetja, ki prodajajo omenjene naprave, pogosto uporabljajo izraz “vendar ne omejeno na”, kar pomeni, da lahko zberejo več podatkov, kot je navedeno na veljavni politiki zasebnosti.

Ekipa je preizkusila skupno dvanajst izdelkov sedmih prodajalcev, vključno z enim izdelkom, ki ga zaradi končnega odkritja pomembnih ranljivosti niso vključili v končno poročilo. Podjetje je bilo obveščeno o odkritju in že delajo na odpravljanju ranljivosti.

Veliko nevarnost predstavljajo tudi virusi in vdori preko omrežja.

Ali lahko ustvarite varni pametni dom?

Odgovor je … morda. Nobena naprava ali programska oprema ni zagotovljeno varna ali imuna na potencialne ranljivosti. Varnostno kulturo podjetja je mogoče oceniti na podlagi odziva na ranljivosti, ko se te razkrijejo. Tudi nekatere preizkušene naprave so imele ranljivosti, ki pa so bile hitro rešene z novo programsko opremo.

Zaključek

Na začetku je bil cilj tega projekta ustvariti osnovno “pametno hišo”. Poleg vprašanj glede zasebnosti, smo zaznali tudi nekaj težav glede vdorov in virusov, ki lahko ogrozijo zasebne podatke.

Pri podjetju SI SPLET d.o.o., uradnemu distributerju za ESET zaščito za Slovenijo, se veliko ukvarjamo tudi z zaščito pametnih domov. Poleg tega, da zaščitimo svoje namizne in prenosne računalnike, je pomembno, da izberemo tudi zaščito, ki ponuja varovanje domačega wi-fi usmerjevalnika, zaščitimo svoje mobilne telefone, tablične računalnike in pametne televizije. S tem ne zaščitimo le osebnih podatkov ampak tudi svojo družino. (P.R.)


Prijavi napako v članku