Računalništvo, telefonija
28.02.2019 19:00

Deli z drugimi:

Share

Ali bi morala biti uporaba pametnih telefonov ponekod prepovedana?

Ali bi morala biti uporaba pametnih telefonov ponekod prepovedana?
Ali bi morala biti uporaba pametnih telefonov ponekod prepovedana?

Več kot tretjina Američanov dela ob vikendih in številka iz leta v leto samo narašča. Verjetno je tudi med nami mnogo takih, ki delamo ob vikendih oz. smo vsaj dosegljivi za nujne zadeve. Zagotovo ste za vikend že kdaj napisali kak mail ali dva, morda prebrali tisto, kar vam ni uspelo čez teden, ali preprosto obkljukali tista manj pomembna opravila, ki ste si jih čez teden morda pustili. Ljudje dandanes delajo na drugačen način, kot smo to bili navajeni pred desetimi ali celo petimi leti. Sam delovni proces se je popolnoma spremenil in delati ob vikendih je nekaj povsem običajnega. Mnogi celo pravijo, da so ob vikendih bolj produktivni kot med tednom.

Kraji kot so restavracije in lokali ponekod že prepovedujejo uporabo nekaterih naprav – tudi za goste. Če torej pogledamo povsem iz finančnega vidika, so takšni ukrepi morda ustrezni, vendar ke na kratki rok. Glede na vse teorije psihologije potrošnika pa je dolgotrajna prepoved lahko bolj škodljiva kot koristna. Strokovnjaki so izdelali praktične izračune za enega od lokalov v središču Londona in ugotovili, da je ostal lokal vsako uro brez približno 15 evrov (če bi oseba naročila kavo). Omeniti velja, da ta lokal prepoveduje uporabo modernih tehnoloških naprav. Torej, če se to zgodi v polovici primerov, pomeni dobrih 2000 evrov, ki jih lokal zaradi prepovedi delanja na prenosnikih izgubi vsak dan. Prav tako ta prepoved pomeni, da bo posameznik dobro premislil, preden bo ponovno vstopil v dotičen lokal, hkrati pa bo o tem povedal še vsem prijateljem. Ali bi lahko takšen ukrep negativno vplival na globalno ekonomijo? Čisto možno.

Glavni problem ni v prepovedi uporabe prenosnikov in ostalih naprav, kajti vsi bi verjetno morali preživeti veliko manj časa pred zasloni, temveč je problem v vplivu poslovnega modela na dolgoročno zvestobo. Morda se lahko sicer zgodi, da bodo takšni in podobni ukrepi poslovanje še utrdili, vendar se nekako zdi, da je potencial za kontraefekt veliko večji kot za dodatno stabilizacijo poslovanja.

Po svetu se že širijo ideje, da bi recimo lokali imeli ločena območja, ki bi bila kot neke vrste “co-working” prostori, za katere bi bilo seveda potrebno plačati. Razmišlja se tudi o lojalnostnih karticah, kjer bi bili imetniki deležni posebnih ugodnosti, seveda ob izpolnjenih določenih pogojih itd.


Prijavi napako v članku