Računalništvo, telefonija
26.09.2016 12:19

Deli z drugimi:

Share

Ali Apple cilja na vozilo kakršnega na svetu še ni bilo?

Ali Apple cilja na vozilo kakršnega na svetu še ni bilo?
Ali Apple cilja na vozilo kakršnega na svetu še ni bilo?

O sodelovanju Appla in proizvajalca “supervozil” McLaren-a je že bilo precej govora v zadnjem času, vendar pa britansko podjetje ni edino, s katerim Apple želi vzpostaviti sodelovanje in poslovni odnos. “Vsemogočni” proizvajalec iPhonov je že opravil nekaj sestankov s podjetjem Lit Motors, start-up podjetjem iz San Francisca, ki skuša izdelati zaprti električni motocikel. Tako Apple, kot prvi mož Lit Motors Daniel Kim, ne komentirajo situacije.

Medtem ko je Apple na svoji poti “zasnubil” že marsikatero podjetje znotraj najrazličnejših industrij, je interes, ki ga je Apple pokazal za Lit Motors, potencialni dokaz, da proizvajalec iPhonov išče neko zunanjo inspiracijo za svoj “avtomobilski” projekt, ki sliši na ime “Titan”. Vizija podjetja Lit Motors, za razliko ostalih akterjev na področju samovozeči se vozil, ni čisto tipična. Od vojih začetkov leta 2010, ko je Kim ustanovil to podjetje, Lit sledi ideji o majhnem in bolj učinkovitem ter uporabnem vozilu. Dvo-kolesni prototip, ki je bil predstavljen leta 2012 na eni od start-up konferenc v San Franciscu, je požel precej zanimanja, posebej intrigantna naj bi bila sposobnost vozila, da samo uravnava ravnotežje.

Oktobra 2012 je Kim za Forbes povedal, da njihovo vozilo združi varnost in udobje avtomobila ter romantiko in učinkovitost motorja. Vse od predstavitve prototipa se je Kim trudil privabiti investitorje, vendar brez nekih vidnejših uspehov – glede na visoke kriterije tehnološkega sveta start-up podjetij in industrije. Kljub temu so pri Lit Motors sprejemali prednaročila in na veliko obljubljali kupcem, vendar s te moke ni bilo ravno veliko kruha, kajti do tega trenutka še niso proizvedli nobenega vozila.

Status Lit Motors? Neznan! Podjetje je preselilo svoj sedež, vendar ostajajo še vedno zvesti svojemu glavnemu cilju, in sicer izpeljava projekta njihovega vozila C-1. Na njihovi spletni strani je v tem trenutku navedenih zgolj 5 zaposlenih v podjetju, kar postavlja velik vprašaj pod kredibilnost sodelovanja z Applom. Kljub težavam ima Lit v lasti nekaj mednarodnih patentov in Apple bi lahko bil zainteresiran ravno za to “intelektualno” lastnino ter seveda inženirsko znanje. Kakorkoli že, glede točnih informacij o izpostavljenem sodelovanju, bomo moralli še počakati, kar pa velja tudi za sodelovanje z McLarnom.


Prijavi napako v članku