Življenjski slog
17.11.2021 07:39

Deli z drugimi:

Share

Z zanesljivimi in nizkoogljičnimi viri energije v svetlo energetsko prihodnost

Energija je poleg vode, hrane in informacij temeljna strateška dobrina, ki zagotavlja nemoteno delovanje družbe.
Jedrska energija je največji posamičen vir zanesljive in nizkoogljične elektrike v Sloveniji (na sliki: Jedrska elektrarna Krško)
Jedrska energija je največji posamičen vir zanesljive in nizkoogljične elektrike v Sloveniji (na sliki: Jedrska elektrarna Krško)

Upravljanje s strateškimi dobrinami mora biti v največji možni meri – strateško. Na ravni države, regije, EU in globalno potrebujemo predvsem dovolj energije. Ta pa mora biti nizkoogljična in ekonomsko dostopna, da ohranimo družbeno blaginjo in življenjski standard, kot ju imamo danes.

Potrebujemo zanesljive in nizkoogljične proizvajalce električne energije

Jedrska energija se kot najstabilnejši vir proizvodnje nizkoogljične elektrike v kombinaciji z nestanovitnimi obnovljivimi viri energije vse jasneje izkazuje kot zmagovita kombinacija za razogljičenje in uresničevanje ciljev podnebne nevtralnosti, ki hkrati prispeva tudi k znižanju naše energetske uvozne odvisnosti. Jedrska energija je danes tako v EU kot v Sloveniji največji posamični nizkoogljični vir, v EU je okoli polovica vse nizkoogljične elektrike proizvedene iz jedrske energije.

Več kot 99 % vse električne energije, proizvedene v elektrarnah Skupine GEN, je iz nizkoogljičnih trajnostnih in obnovljivih virov: jedrske, vodne in sončne energije. To je energetska mešanica, ki se tako po ekonomskih in družbenih kot po okoljsko-podnebnih kazalnikih izkazuje za pravo kombinacijo pri oblikovanju trajnostne energetske prihodnosti Slovenije.

Učinkovita raba energije in elektrifikacija

V luči obvladovanja podnebnih sprememb je tako v Sloveniji in EU kot tudi na globalni ravni ključnega pomena, da elektriko proizvajamo iz čistih virov. Proizvodnja električne energije v Skupini GEN je v več kot 99 % nizkoogljična, saj elektriko proizvajajo predvsem iz jedrske in vodne energije. Smiselno je ta portfelj virov energije ohraniti in nadgraditi tudi za prihodnjo neodvisno oskrbo Slovenije z energijo, ki se pospešeno razvija v smeri elektrifikacije sektorjev transporta, hladu, ogrevanja in novih tehnologij ter s tem povezane rasti rabe električne energije.

Poudariti je potrebno, da je elektrifikacija omenjenih sektorjev hkrati tudi ukrep učinkovite rabe energije. Toplotna črpalka je 3 do 4-krat učinkovitejša od klasičnih ogrevalnih sistemov. Posledično ukrepi učinkovite rabe energije zvišujejo rabo električne energije.

Ukrepi učinkovite rabe energije zvišujejo potrebe po električni energiji. Ključnega pomena je, da že danes in v prihodnosti elektriko proizvajamo iz čistih virov, kot so jedrska energija in drugi obnovljivi viri energije, kot sta vodna in sončna energija.

(P.R.)


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem GEN energija.


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577
Se sprašujete, kje lahko na enem mestu dobite pisarniške potrebščine, opremo in potrošni material? Leta 1990 je podjetje Redoljub začelo z vzdrževanjem redu v slovenskih in ... Več