Računalništvo, telefonija
15.07.2015 20:48

Deli z drugimi:

Share

14 % slovenskih podjetij prodaja tudi prek spleta, številka bo v prihodnje naraščala

Kaj se bo v prihodnje dogajalo s spletno trgovino? Kot ugotavljajo na ceneje.si, naraščajoče zanimanje za nakupovanje prek spleta in vse večja dostopnost do spletnih vsebin prek mobilnih naprav napovedujejo, da bo delež spletne trgovine še rastel. Prav tako pričakujejo rast števila trgovin, ki uporabljajo splet kot enega izmed kanalov prodaje.
14 % slovenskih podjetij prodaja tudi prek spleta, številka bo v prihodnje naraščala
14 % slovenskih podjetij prodaja tudi prek spleta, številka bo v prihodnje naraščala

Zadnji podatki Eurostata, ki jih je Evropska komisija predstavila v juniju, kažejo, da e-trgovina predstavlja kar 15,1 % skupnega prometa podjetij s področja Evropske unije. Ta odstotek se močno razlikuje med posameznimi državami, absolutna zmagovalka pa je Irska.

Eurostat je pripravil pregled števila elektronskih prodaj podjetij, ki imajo deset ali več zaposlenih, in sicer kot odstotek skupnega prometa. Poleg Irske, kjer kar 52,1 % skupnega prometa izvira iz spletne prodaje produktov in storitev, je odstotek visok še na Češkem (29,3 %) in na Madžarskem (20,2 %). Pri naših sosedih na Hrvaškem ta odstotek znaša 12,5 %, medtem ko za Slovenijo za leto 2014 podatki žal niso dostopni.

Podatki iz leta 2013 kažejo nekoliko nižje povprečje v EU, znašalo je namreč 14,3 %. Tudi takrat je imela najvišji delež elektronske prodaje Irska (50,3 %), sledili sta Češka in Velika Britanija s 25,7 % in 18,2 %. V letu 2013 je e-prodaja v Sloveniji predstavljala 11,2 % skupnega prometa podjetij.

Eurostat je za leto 2014 pripravil tudi pregled odstotka podjetij, ki prodajajo prek spleta (natančneje, za namene prodaje uporabljajo kakršno koli obliko računalniškega omrežja, pri čemer mora zabeležena prodaja predstavljati vsak 1 % skupnega prometa). Na ravni EU je odstotek znova 15,1 %, na ravni posameznih držav pa so opazne razlike. Madžarska na primer, kjer beležijo visok delež e-prodaje, ima tako le 10,3 % podjetij, ki prodajajo prek spleta. Najvišje se glede na ta podatek uvršča Češka s 26,5 % podjetij, na tretjem mestu pa je Hrvaška s 26,3 % podjetij. Slovenija je s 14,3 % podjetij, ki kot enega izmed kanalov prodaje ponujajo spletno prodajo, takoj za evropskim povprečjem.

V letu 2013 je bil ta odstotek v EU nekoliko nižji, in sicer 14,4 %, najvišje pa se je uvrščala Danska s 27,1 % podjetij. Slovenija je imela takrat 11,2 % odstotka takšnih podjetij, kar pomeni, da je številka iz leta 2013 na 2014 narasla za 3,1 %.

Nakupovanje prek spleta v Sloveniji narašča iz leta v leto, bolje preudarne nakupne odločitve pa potrošnikom omogoča skupina Ceneje.


Zanimanje za spletno nakupovanje med potrošniki iz leta v leto narašča – podatki EUstata kažejo, da je v Sloveniji delež spletnih kupcev od leta 2012 do 2014 narasel iz 22 na 26 %, na Hrvaškem pa iz 16 na 22 %.

V Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji je strokovnjak na področju spletne trgovine skupina Ceneje, ki vključuje portale ceneje.si, jeftinije.hr in ceneje.rs, najpomembnejše agregatorje ponudb spletnih trgovin in primerjalnike izdelkov ter cen v posamezni državi. V regiji uporabnikom spleta in mobilnih naprav vsak dan omogočajo primerjavo okoli 1 milijona dnevno aktivnih ponudb skoraj 500 spletnih trgovcev ter izbiro med preko 700.000 izdelki v številnih kategorijah. Skupina Ceneje spletnim trgovcem ponuja urejen kanal, kjer konkurirajo na bolj transparenten način, in omogoča rast manjših spletnih trgovin, ki so pred tem imele zelo velike vstopne ovire in s temi manj priložnosti za začetek poslovanja.

S projektom Spletni trgovec leta razvijajo znanje in predstavljajo dobre prakse spletnega nakupovanja. S tem izobražujejo vse trgovce, ki so prisotni na spletu, in posledično gradijo vedno boljšo nakupno izkušnjo na spletu. V okviru projekta so lani izvedli obširno raziskavo slovenskega spletnega trga in vanjo vključili mnenja preko 36.000 spletnih kupcev o njihovi nakupni izkušnji. Rezultat je bil poglobljena analiza pogostosti spletnega nakupovanja, dosega spletnih kupcev po posameznih kategorijah izdelkov, trendov nakupovanja bodisi v domačih bodisi v tujih spletnih trgovinah ter drugih vidikov spletnih nakupovalnih navad.

Preverite tudi zanimive komentarje Darka Dujiča, direktorja skupine Ceneje, ki je podal svoj pogled na trende na področju spletne trgovine – TUKAJ.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem CENEJE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri CENEJE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Ceneje.si logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem CENEJE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več