Triki in nasveti
18.05.2005 19:29
Posodobljeno 19 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Formatiranje računalniškega sistema

Marsikateri uporabnik se je že srečal z nadlogami računalniškega sveta. Računalniški virusi, nezaželjeni programi, ali človeška radovednost lahko poskrbijo da se naš računalniški sistem pokvari. Kar naenkrat ne moremo več vstopiti v naš operacijski sistem in za prenekatere uporabnike je edina rešitev formatiranje diska. Za računalniške znalce je to dokaj enostaven postopek, medtem ko bodo začetniki veseli vsakršne pomoči. Tokrat vam bomo zato opisali nekaj postopkov za enostavno formatiranje vašega računalnika. Seveda se pred formatiranjem prepričajmo, da na disku niso ostali kakšni pomembni podatki, kajti formatiranje diska izbriše vse podatke na njem.


Formatiranje s pomočjo sistemske diskete

Za starejše operacijske sisteme Microsoft Windows 95, 98, ME in 2000 nam je proizvajalec za lažje formatiranje priložil sistemsko disketo. Vkolikor le-ta ne deluje si lahko na spletni strani www.bootdisk.com naložimo priročen programček, ki bo na našo prazno disketo namestil vse potrebne datoteke, ki jih sistemska disketa potrebuje. Ko bodo vsi podatki na sistemski disketi nameščeni lahko ponovno zaženemo računalnik. V BIOS-u matične plošče do katerega dostopimo s tipko Del ob zagonu računalnika še preverimo, da je disketnik prva naprava s katere bo računalnik poskusil naložiti sistem in že smo pripravljeni na formatiranje. V disketnik vstavimo disketo in kmalu se nam bodo prikazale možnosti ki jih sistemska disketa ponuja. Neglede katero možnost bomo izbrali (s podporo CD-ROM gonilniku ali ne) se bomo kmalu znašli v DOS opravilni vrstici. Formatiranje diska sedaj lahko izvedemo s preprostim ukazom FORMAT na koncu katerega dodamo še oznako particije, ki jo želimo formatirati. Če želimo formatirati osnovno particijo na kateri je ponavadi nameščen tudi računalniški sistem bomo tako vpisali ukaz: FORMAT C:

Vkolikor bi pred formatiranjem želeli na novo definirati velikosti particij, pa se lahko pred formatiranjem poigramo se s programom FDISK katerega poženemo z ukazom FDISK. V tem programu lahko na novo definiramo velikosti farticij na našem trdem disku, katere pa je nato potrebno še formatirati.

Formatiranje s pomočjo cedeja Microsoft Windows XP

Vkolikor si lastimo cede z operacijskim sistemom Microsoft Windows XP pa je formatiranje še enostavnejše. Najprej ob zagonu računalnika s pritiskom tipke Del vstopimo v BIOS matične plošče in preverimo da je CD-ROM označen kot prva enota s katere bo računalnik poskušal naložiti sistem. Nato pa le počakamo da računalnik ob zagonu začne brati s cedeja in ob opozorilnem tekstu na zaslonu pritisnemo katerokoli tipko da se zagon izvede s cedeja. Preko intuitivnega zagonskega programa bomo tako brez težav formatirali trdi disk ali si izdelali nove particije, v nadaljevanju zagona pa tudi že začeli nameščati svežo različico operacijskega sistema.

Vkolikor vam kakšen del postopka ni najbolj jasen vam predlagamo, da se pred namestitvijo posvetujete z uporabniki na spletnem forumu revije Računalniške novice, ki ga najdemo na naslovu www.racunalniske-novice.com/forum/, kjer boste zagotovo našlo odgovore na vsa vaša vprašanja v zvezi z formatiranjem računalniškega sistema.

Opozorilo!
Pred izvajanjem kateregakoli zgoraj opisanega postopka se prepričajte da ste vse svoje podatke na trdem disku ki ga formatirate spravili na varno. Spletna stran www.racunalniske-novice.com ne prevzema nobene odgovornosti za morebitno izgubo podatkov ali nedelovanje računalnika, ki bi bil posledica napačne interpretacije ali uporabe zgornjih navodil.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več

MAT3, MATEJ BOŽIČ s.p.

Vipavska cesta 2c, 5270 Ajdovščina, Tel: 031 200 701
MAT3 Podjetje MAT3 Matej Božič s.p. je bilo ustanovljeno v letu 2013. Njihov cilj? Postati uspešno podjetje na področju servisa računalnikov, fotografiranja in izdelave spletnih ... Več
Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35