Računalništvo, telefonija
02.02.2013 15:45

Deli z drugimi:

Share

80 let objektivov NIKKOR

Letos mineva 80 let od predstavitve prvega objektiva NIKKOR, namenjenega fotoaparatom. Objektivi NIKKOR že od začetka slovijo po svojih odličnih optičnih zmogljivostih in širokem naboru naprednih funkcij. Danes ponudbo objektivov NIKKOR sestavlja več kot 80 različnih vrst objektivov za najrazličnejše aparate in namembnosti. Skupna proizvodnja izmenljivih objektivov NIKKOR je novembra 2012 dosegla že 75 milijonov. 80. obletnico objektivov NIKKOR, so pri Nikonu obeležili tudi s pripravo posebnega logotipa, ki simbolizira izjemno zanesljivost in zmogljivost objektivov.
80 let objektivov NIKKOR
80 let objektivov NIKKOR

NIKKOR je blagovna znamka objektivov, namenjenih zrcalno-refleksnim fotoaparatom Nikon. Ime izhaja iz okrajšav imena podjetja Nippon Kogaku K.K. (predhodnik današnjega Nikona), kateremu so inženirji dodali črko R. Leta 1933 je Nikon predstavil svoj prvi objektiv blagovne znamke NIKKOR, in sicer Aero-NIKKOR, ki je bil namenjen rabi v letalstvu. Danes je NIKKOR prisoten tako na potrošniških kot industrijskih trgih, kjer predstavlja sinonim za vrhunske japonske objektive. Nippon Kogaku K.K. je z izdelovanjem objektivov za fotoaparate, namenjene potrošnikom, začel v povojnem obdobju, objektivi NIKKOR pa so hitro postali zelo cenjeni med fotografi širom sveta.

Leta 1959 je podjetje Nikon izdelalo svoj prvi zrcalno-refleksni fotoaparat Nikon F, prvi objektiv za v tem segmentu fotoaparatov pa je bil NIKKOR-S Auto 5cm f/2. Navoj objektiva Nikon F se je do današnjih dni ohranil kot najbolj razširjen vmesnik za namestitev objektivov, saj je uporabljen tudi na današnjih modelih fotoaparatov Nikon. NIKKOR je vedno slovel kot vodilno podjetje na področju inovacij, leta 1968 so tako predstavili prvi zrcalno-refleksni objektiv z asferičnimi lečami, imenovan OP Fisheye-NIKKOR 10mm f/5.6. Objektiv Ultra Micro-NIKKOR 105mm f/2.8, predstavljen leta 1962, je postavil temelje za projekcijske leče, ki so v uporabi še danes in omogočajo kar najvišjo ločljivost.

S predstavitvijo družine fotoaparatov Nikon 1 je Nikon leta 2011 predstavil nov navoj objektivov, imenovan 1 Nikon. Danes ponudbo objektivov NIKKOR sestavlja več kot 80 različnih vrst objektivov za najrazličnejše aparate in namembnosti. Skupna proizvodnja izmenljivih objektivov NIKKOR je novembra 2012 dosegla 75 milijonov.

Nikon svoje tehnološke rešitve nenehno izboljšuje in dopolnjuje z inovativnimi idejami, kar se kaže tudi na objektivih NIKKOR za zrcalno-refleksne aparate. Ena takšnih rešitev je tudi poseben premaz iz nano kristalov, ki odstrani odblesk elementov, vgrajenih v objektiv.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem NIKON GmbH - Podporna pisarna Slovenija
Za več informacij so vam na voljo pri NIKON GmbH - Podporna pisarna Slovenija
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

"Bohinjsko drevo" po natanko desetih letih spet v soju (fotografskih) žarometov

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem NIKON GmbH - Podporna pisarna Slovenija? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640

Seyfor d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več
Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Podjetje Vibor z unikatnim pristopom že od leta 1993 zagotavlja neprekinjeno podporo celotni organizaciji z zanesljivo opremo ter rešitvami, ki poenostavljajo in povezujejo delovne ... Več

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več