Računalništvo, telefonija
15.12.2012 08:19

Deli z drugimi:

Share

Za vesel Božič in varno novo leto

Bližajo se božično novoletni prazniki in z njimi tudi praznični nakupi, ki se v zadnjih letih v vedno večji meri selijo tudi na svetovni splet. Tak način nakupovanja je hiter, preprost in opravimo ga lahko iz domačega naslonjača.
Za vesel Božič in varno novo leto
Za vesel Božič in varno novo leto

Pri spletnem nakupovanju lahko skrivajo tudi mnoge pasti, zato smo pri ESET Slovenija za vas pripravili nekaj kratkih nasvetov za varno spletno nakupovanje:

Poskrbite za svoj nakupovalni stroj. Tako kot poskrbite za avto pred odhodom na dopust, si vzemite čas in se posvetite še svojemu računalniku, preden opravljate spletne nakupe. Posodobite operacijski sistem, brskalnik in protivirusno zaščito. Na ta način si lahko prihranite mnoge nevšečnosti.

Držite se preverjenih ponudnikov. Kupujte preko uglednih strani, ki delujejo transparentno in zagotavljajo visoko kakovost storitev, podrobne opise izdelkov in jasne pogoje plačila, ter dostave.

Izogibajte se IZJEMNIM ponudbam. Če priložnost izgleda prelepo, da bi bila resnična, potem najverjetneje tudi ni. Običajno se v takšnih ponudbah nahajajo najbolj iskani artikli v prazničnem času, zato nas takšne ponudbe lahko premamijo. Povezavam, ki vodijo do ponudb z neverjetno nizkimi cenami, se je bolje izogniti, saj je lahko tveganje preveliko.

Vztrajajte pri varnih povezavah: Pri izpolnjevanju obrazca za plačilo s kreditno kartico se prepričajte, da spletna stran uporablja varno povezavo SSL. Ta standard varne transakcije lahko preverite na več načinov. Običajno se pred spletnim naslovom pojavi https ali shttp namesto http. Na spletnem brskalniku se lahko prikaže tudi simbol ključavnice ali ključa, kar prav tako ponazarja varno povezavo. Z uporabo SSL kodiranja preprečimo nepooblaščen dostop do naših podatkov, ki jih sporočamo na spletno stran.

Ne kupujete preko nezavarovanih brezžičnih povezav (WiFi). V kolikor se nakupovanju preko WiFi-ja ne morete izogniti, poskrbite, da so le-te varne oz. ustrezno zaščitene. Verjetno si ne želite da bi neznanci preko vdora v nezaščiteni sistem prebirali vaše nakupovalne navade in pridobili gesla vaših bančnih računov.

Upamo, da vam bodo nasveti pomagali pri varnih spletnih nakupih, ter da vam kiberkriminalci ne pokvarijo prazničnega vzdušja. Seveda pa je pri vsakem računalniku, pametnem telefonu ali tablici protivirusni program ključni varnosti element, brez katerega je že brskanje po spletu lahko nevarno, kaj šele spletno nakupovanje. Zato smo za vas pripravili posebno decembrsko ponudbo varnostnega paketa ESET Smart Security, katerega lahko dobite po zelo ugodni znižani ceni, samo do 31.12.2012! ESET Smart Security je vrhunsko zasnovan protivirusni program, ki poleg osnovnega ščitenja pred virusi nudi še protivohunsko zaščito, požrani zid, zaščito pred neželeno pošto in starševski nadzor. Z nameščenim ESET Smart Security se lahko varno odpravite po spletnih nakupih za prihajajoče praznične dni. Več o akcijski ponudbi preverite na www.eset.si/smart


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SI SPLET d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SI SPLET d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SI SPLET d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več
Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več