Računalništvo, telefonija
27.08.2011 12:39
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

So vaša digitalna potrdila varna?

Digitalno potrdilo, shranjeno na trdem disku osebnega računalnika, CD-ju ali na navadnem pomnilniškem ključu USB , je izpostavljeno kraji in številnim napadom, ki grozijo napravam, povezanim v lokalno omrežje in v splet.
Pametna kartica in pametni ključ USB ActivIdentity.
Pametna kartica in pametni ključ USB ActivIdentity.

Za preprečevanje zlorab pri elektronskem poslovanju je pomembno, da je digitalno potrdilo shranjeno v napravi z lastnim kriptografskim procesorjem za šifriranje in varovanje občutljivih informacij. Tako specializirano napravo predstavlja pametna kartica ali t. i. pametni ključ USB.

Pametna kartica ActivIdentity

Digitalnega potrdila, shranjenega na pametni kartici, ni mogoče prekopirati, zato ga je tudi bistveno težje zlorabiti. Pametna kartica ActivIdentity skupaj s programsko opremo (medprogramjem) ActivIdentity ActivClient omogoča varno hranjenje in uporabo digitalnih potrdil. Na pametno kartico ActivIdentity je mogoče varno shraniti več digitalnih potrdil (certifikatov) različnih izdajateljev (npr. SIGEN-CA, AC NLB, POŠTA®CA ipd.) z različnimi dolžinami ključev (1024 ali 2048 bitov).

Za uporabo pametne kartice je potreben še čitalnik pametnih kartic, npr. Gemalto PC USB TR s priključkom USB, ki ga na računalnik priključimo na vhod USB, ali pa v izvedbi PCMCIA in ExpressCard za prenosne računalnike s prosto režo PCMCIA ali ExpressCard.

Pametni ključ USB ActivIdentity

Podobno kot pri pametni kartici ActivIdentity tudi digitalnega potrdila, shranjenega na pametnem ključu USB, ni mogoče prekopirati, zato ga je tudi bistveno težje zlorabiti. Tudi pametni ključ USB ActivIdentity ActivKey skupaj s programsko opremo ActivIdentity ActivClient omogoča varno hranjenje in uporabo digitalnih potrdil (certifikatov) različnih izdajateljev (npr. SIGEN-CA, AC NLB, POŠTA®CA ipd.) z različnimi dolžinami ključev. Pametni ključ USB ActivIdentity je skladen s standardom USB CCID, tako da na novejše operacijske sisteme Windows nameščanje posebnega gonilnika ni potrebno.

Za uporabo pametnega ključa USB tudi ni potreben poseben čitalnik, saj ga enostavno vstavimo v prost priključek USB na namiznem ali prenosnem računalniku.

Tako pametna kartica ActivIdentity kot pametni ključ USB ActivIdentity ActivKey sta s programsko opremo ActivClient za Windows preverjeno uporabna za vse, ki želijo varno elektronsko poslovati z digitalnimi potrdili v Windows 7, Vista, XP, Server 2008 R2/Server 2008 ali Windows Server 2003 (vsi 32 in 64 bit).

Programska oprema ActivIdentity

ActivClient za Windows Programska oprema ActivIdentity ActivClient za Windows omogoča preprosto uporabo in upravljanje pametnih kartic ActivIdentity ali pametnih ključev USB ActivIdentity ter digitalnih potrdil na njih. Tipični primeri uporabe tega medprogramja so:

• varen dostop do digitalnih potrdil na kartici ali ključu USB;

• uvoz digitalnih potrdil iz datoteke na disku na kartico ali ključ USB;

• pregled in brisanje digitalnih potrdil na kartici ali ključu USB;

• registracija digitalnih potrdil na kartici ali ključu USB v brskalniku Internet Explorer oz. v okolju Windows;

• spreminjanje kode PIN za dostop do kartice ali ključa USB;

• prikaz kode Unlock in odklepanje zaklenjene kartice ali ključa USB z njo;

• inicializacija in resetiranje kartice ali ključa USB;

• pregled in izbira na računalnik priključenih čitalnikov kartic;

• zapisovanje izvedenih dogodkov s kartico ali ključem USB v datoteko log in osnovno diagnostiko;

• v povezavi z ostalo programsko opremo ActivIdentity (npr. Single Sign-On ali ActivID Card Management System) celostno upravljanje digitalne identitete uporabnikov.

Kupec pametne kartice ActivIdentity ali pametnega ključa USB ActivIdentity ActivKey prejme tudi programsko opremo ActivIdentity ActivClient, ki je na voljo tako za Windows kot tudi v različici z omejeno funkcionalnostjo za Linux.

Področja uporabe

Uporaba pametne kartice ali pametnega ključa ActivIdentity je smiselna za vse uporabnike digitalnih potrdil, še zlasti pa povsod tam, kjer je treba zagotoviti varno hranjenje in uporabo digitalnih potrdil. Za več informacij se obrnite na podjetje CREA plus – oglasno sporočilo


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več
Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več