Naj se vidijo komentarji

Podatki, ki jih vnašamo v Excel, so ponavadi zelo na pogosto posejani po celicah posameznega dokumenta. Velikokrat imamo težave, ker v obilici podatkov ne znamo za sabo poiskati, kako smo do nekega rezultata prišli, kaj šele, da bi to ugotavljali v Excel dokumentih, ki so jih ustvarili drugi. Res je, da lahko v posamezni celici vidimo formulo in tako izsledimo, od kod je prišel rezultat (Tools > Formula Auditing > Trace Precedens). Marsikdaj pa je veliko bolj priročna funkcija dodajanja komentarjev k celicam. Ta funkcija je, ko se je enkrat privadimo, zelo uporabna, še posebej če z eno razpredelnico dela več ljudi.


Eden od načinov spremljanja izvora izračunov v Excelu


V celico C5 smo dodali komentar

Komentar k celici dodamo tako, da nanjo kliknemo z desnim miškinim gumbom in izberemo Insert Comment. Vpišemo komentar; ko končamo kliknemo izven okna za komentar. Opazili boste, da se bo v prvo vrsto okna za komentarje samodejno izpisalo vaše uporabniško ime. Kot rečeno, je to zelo uporabno v primeru sodelovanja več uporabnikov.
Ko je komentar enkrat vpisan, opazimo rdeč trikotnik v zgornjem desnem delu celice. Če se z miško postavimo na to celico, se izpiše komentar. To je vse lepo in prav. Kaj pa, ko si zaželimo, da bi bili komentarji vidni tudi na papirju, ko dokument natisnemo in ga damo stari mami v pregled?
Tedaj moramo najprej omogočiti, da se komentarji stalno vidijo na zaslonu, torej ne samo takrat, ko se na celico postavimo z miško. Komentar naredimo viden tako, da se postavimo na izbrano celico in z desnim miškinim gumbom izberemo Show Comment. Če je v preglednici več komentarjev, enostavno izberemo meni View > Comments.


Komentarje lahko spravimo tudi na papir

Sedaj, ko imamo komentarje stalno prikazane na zaslonu, jih lahko prenašamo sem ter tja, večamo ali manjšamo okna, skratka, uredimo izgled komentarjev tako, da bodo čim bolje sovpadali z našo razpredelnico.
In še zadnji nasvet. Če nameravate dokument natisniti skupaj s komentarji na papir (ali v PDF datoteko), uporabite File > Page Setup > zavihek Sheet, kjer pod postavko Comments izberete At end of sheet ali As displayed on sheet. Slednja postavka bo pomenila, da bodo komentarji na papirju izgledali tako kot na zaslonu, v prvem primeru pa bodo komentarji ba papirju ločeni od razpredelnice.


Predogled strani s komentarji pred tiskanjem

Vam je bila novica zanimiva?

Povejte prijateljem, da ste novico prebrali na Računalniških novicah.

Share
Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več

RETTRO d.o.o., vaš partner v razvoju IT-rešitev

Šlandrova 4b, 1000 Ljubljana, Tel: 031 313 312
Mikro podjetje Rettro d.o.o. je specializirano za razvoj različnih informacijskih sistemov z najnovejšimi tehnologijami po meri naročnika. Znanje in izkušnje Rettrovih strokovnjakov ... Več