Računalništvo, telefonija
07.09.2011 15:08
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Avtomobili na jedrski pogon kmalu resničnost?

Podjetje Cadillac zagotavlja, da bo vožnja z novim avtomobilom izjemno ekonomična.
Podjetje Cadillac zagotavlja, da bo vožnja z novim avtomobilom izjemno ekonomična.

Prihodnost je človeštvo zanimala že od nekdaj. Predvsem zato, ker se ljudje počutimo precej bolje, če okoliščine niso preveč nepredvidljive. Kljub temu razlogov za pretirano veselje ni. Vsaj med avtomobilisti ne. Če gre verjeti napovedim za leto 2030, bo za sodček nafte takrat namreč potrebno odšteti preračunanih 220 evrov oziroma štirikrat več kot danes. Ker bo to posledično močno podražilo potovanja, so pri podjetju Cadillac predstavili nadvse zanimiv koncept avtomobila na jedrski pogon.

Podjetje Cadillac zagotavlja, da bo vožnja z novim avtomobilom izjemno ekonomična. Eno polnjenje z jedrskim gorivom naj bi namreč zadoščalo za okoli 100 let brezskrbne vožnje. Avtomobil naj bi jedrsko gorivo (radioaktiven torij) dejansko uporabljal za »napajanje« zmogljivega laserja. Tega naj bi pripravila družba Laser Power Systems in naj bi primarno služil za segrevanje vode. Para bi poganjala zmogljivo turbino, na katero bi bil priključen izjemno zmogljiv generator električne energije.

Družba Laser Power Systems ocenjuje, da bi lahko tovrstni sistem pri polni obremenitvi proizvedel do 250 kilovatov oziroma 335 konjskih moči. Celoten sistem naj bi skupno tehtal okoli 230 kilogramov. To pomeni, da ne bi bil nič težji od zdajšnjih motorjev z notranjim izgorevanjem. Čeprav se nam danes zdi avtomobil na jedrski pogon še vedno znanstvena fantastika, bi ta po ocenah podjetij Cadillac in Laser Power Systems lahko na ceste »zapeljal« že čez dve leti. Seveda bo tu potrebno poskrbeti za ustrezno varnost, saj v nasprotnem primeru javnost teh vozil ne bo pripravljena kupiti.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več
Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več