Triki in nasveti
26.12.2009 08:49
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ustvarite varnostne kopije Firefox in Thunderbird profilov

Firefox in Thunderbird sta tudi v Sloveniji precej priljubljena.
Firefox in Thunderbird sta tudi v Sloveniji precej priljubljena.

Med vami je že mnogo uporabnikov, ki ne prisegate več zgolj na Microsoftov internetni brskalnik in odjemalec elektronske pošte, ampak uporabljate tudi vse bolj priljubljene Mozilline rešitve, kot so Firefox, Thunderbird in SeaMonkey. Ravno vam je namenjen brezplačni program MozBackup, ki omogoča preprosto varnostno shranjevanje uporabniških profilov in nastavitev. Program tako omogoča shranjevanje in izvoz zaznamkov, stikov, zgodovine brskanja, elektronske pošte in še nekaterih drugih nastavitev, ki vam znajo priti prav.

Še ena dobrodošla funkcija programa je vmesnik z ukazno vrstico, ki naprednejšim uporabnikom omogoča ustvarjanje lastnih skript. To nadalje pomeni, da lahko te skripte nastavimo tako, da se bodo avtomatično izvajale po urniku skozi vmesnik Windows Task Scheduler. Vse kar morate storiti v ta namen je, da ustvarite konfiguracijsko datoteko z imenom programa, za katerega želite ustvariti varnostno kopijo in pa lokacijo, kamor bi jo želeli shraniti. Sami ukazi pa so za primer Firefoxa videti takole:

[General]
action=backup
application=Firefox
profile=Default
output=c:backup.pcv
password=

Datoteko za tem shranite kot denimo backup.mozprofile, namesto “backup” lahko seveda uporabite tudi poljubno drugo ime, le ne pozabite dati končnice .mozprofile. Tako, sedaj poženite datoteko mozbackup.exe z konfiguracijsko datoteko, posredovano kot parameter:

mozbackup.exe backup.mozprofile

Ko bo varnostno kopiranje končano, se vam bo odprlo okno s statusom kopiranja in preostane vam le še pritisk na gumb Finish za zaprtje programa.

Naj vas ustvarjanje ukazov z ukazno vrstico za avtomatično kopiranje ne prestraši. Program je povsem uporaben tudi brez tega in pa seveda za tiste, ki niste tako podkovani v računalništvu tako veliko bolj preprost za uporabo. Njegove prednosti boste odkrili predvsem, ko boste morali formatirati računalnik in boste tako lahko po ponovni namestitvi enostavno obnovili nastavitve Mozillinih programov ali pa če boste želeli nastavitve prenesti na drug računalnik.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več