Strojna oprema
Računalništvo, telefonija
Digitalizacija
21.10.2024 14:31

Deli z drugimi:

Share

Veliko zanimanje za dan odprtih vrat superračunalnika HPC Trdina

Novo mesto, 21. oktober 2024 – Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu (FIŠ) je v petek, 18. oktobra, že tradicionalno odprla svoja vrata za ogled lastnega superračunalnika HPC Trdina. Dogodek je pritegnil številne obiskovalce, predvsem dijake iz regijskih srednjih šol, potekal pa je v okviru dnevov odprtih vrat slovenskih superračunalniških centrov, ki so združeni v Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje (SLING).

Udeležence dneva odprtih vrat superračunalnika Trdina je najprej pozdravila prodekanja za izobraževanje FIŠ, izr. prof. dr. Urška Fric, ki jim je izrekla dobrodošlico ter na kratko predstavila fakulteto in njihove študijske programe.

Sledila je predstavitev superračunalništva in delovanja HPC centra, ki jo je vodila prof. dr. Biljana Mileva Boshkoska, vodja Laboratorija za superračunalništvo, umetno inteligenco in podatkovno znanost na FIŠ. Profesorica Boshkoska je obiskovalcem razložila, kako Slovenija s svojim strokovnim znanjem in vlaganjem v tehnološko infrastrukturo pomembno prispeva k razvoju superračunalništva v Evropi. Poleg tega je izpostavila vlogo HPC Trdina pri raziskavah in inovacijah, ki se izvajajo na fakulteti in širše.

V nadaljevanju je doc. dr. Panče Panov podal uvod v umetno inteligenco. Na zanimiv način je pojasnil ključne temelje in zgodovinske preboje, ki so vodili do današnjega hitrega razvoja umetne inteligence in superračunalništva, kar je še dodatno spodbudilo zanimanje mladih.

Ob koncu dogodka so si udeleženci ogledali strežniško sobo, kjer je nameščen superračunalnik HPC Trdina. Ta del je bil še posebej zanimiv, saj so obiskovalci lahko videli, kako izgleda visokozmogljiv računalniški sistem v živo in se seznanili z njegovimi tehničnimi specifikacijami ter praktičnimi aplikacijami.

Zelo dobra udeležba dogodka dokazuje vse večje zanimanje mladih za superračunalništvo, umetno inteligenco in sodobne tehnologije. Za več informacij pa preverite spletno stran fakultete: https://www.fis.unm.si.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
umetna inteligenca


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več

8000plus d.o.o.

Kajuhova ulica 64, 2310 Slovenska Bistrica, Tel: 064 248 123 (podpora), 031 782 321 (nakup)
8000plus: 1, 2, 3 – vse digitalne rešitve na enem mestu Od spletnega gostovanja, oblačnih rešitev in programiranja do urejanja dokumentacije za razpise, kibernetske varnosti, ... Več
Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več
Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več