Slika, tv, avdio
Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
19.10.2024 09:59
Posodobljeno 6 ur nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Na tak način bi se pa dalo gledati televizijo

Radi bi rekli, da smo presenečeni, koliko ljudi še vedno uporablja starejše LCD televizorje, ampak ti je takoj jasno, zakaj. Televizorji so maratonci. Ne menjamo jih vsako leto, zdržijo tudi desetletje ali več in pogosto se ne zavedamo, kako hitro napredujejo televizorji in kaj vse se lahko spremeni v teh letih.

Ko vsak dan »buljimo« v svoj televizor, niti ne opazimo njegovih napak. Morda deluje počasneje kot v prejšnjih letih, a tudi to nas ne moti, dokler delajo vsi programi in priljubljene aplikacije. Svetilnost je lahko obupna, še posebej, če je televizor ob oknu, ampak mu tudi to oprostimo, ker ne vemo, kako jasni so novejši televizorji.

Šele ko se sprehodiš po trgovini in si pobliže ogledaš najnovejše televizorje, se ti začne svitati, kaj se je dogajalo, medtem ko si bil ti doma na videz zadovoljen s svojo »škatlo«. V začetku tisočletja smo naredili velik preskok iz CRT na LCD televizorje, v zadnjem desetletju pa še večjega iz LCD na OLED, QLED, mini-LED in Micro LED televizorje.

Preskok pa ni bil samo v razvoju panelov, ampak tudi povsod drugje. Vgrajeni zvočniki so končno postali uporabni, čipi so sposobni več kot pa samo zagon osnovnih aplikacij, sistemi so postali pametnejši in prilagojeni uporabniku, v ozadju pa je še ogromno tehnologij, za katere niti ne vemo, da so vgrajene v televizor, kot na primer umetna inteligenca, slikovni čipi, NPU in podobno.

Če bi si radi ustvarili sliko, kaj zmorejo najnovejši televizorji, si oglejte novo linijo televizorjev Samsung QLED.

V vsakem domu se čuti prezenca televizorja

Televizor je vedno najbolj impozantna elektronika, ki si jo lastimo. Ko vstopiš v dnevni prostor, se ti pogled podzavestno vedno usmeri proti televizorju, še hitreje, če gre za res ogromno diagonalo, na primer 75 (189 cm), 85 (214 cm) ali celo več palcev.

Ali je velikost pomembna? Za druga področja ne moremo komentirati, pri televizorjih pa je velikost med pomembnejšimi faktorji. Pri nakupu novega televizorja večina najprej razmišlja o velikosti, šele nato o vrsti panela, operacijskem sistemu in drugih lastnostih. Pravilna odločitev, kajti kupiti je potrebno velikost, ki ustreza našemu prostoru. Lahko kupite največji Samsung QLED televizor in boste prijatelje navduševali z dvometrskim televizorjem. Ampak če to pomeni, da ste z robovi prekrili omaro, slike ali drugo pohištvo, si boste samo nakopali srd partnerja.

Velikost vpliva tudi, kako boste z družino sedeli pred televizijo. Pri večjih diagonalah je pametno, da se z nosom ne dotikate zaslona. Optimalno razdaljo si lahko izračunate z enačbo: Velikost diagonale x 1,5. Za 85-palčni televizor to pomeni vsaj dva metra od televizorja, še bolje pa kar meter več. Dojeli boste, zakaj, ko se boste usedli pred takšno mamutsko napravo. Če boste preblizu, boste morali stalno premikati glavo, da boste v pogled ujeli celotno sliko.

Kakšno velikost pa potrebujete? Kot rečeno, najprej odvisno od dimenzij vašega prostora. Če vas prostor omejuje, je že 50 palcev (125 cm) čisto spodobna velikost. Presenetljivo mnogi še vedno gledajo najljubše serije in filme na 32- ali 43-palčnih televizorjih, zato je že preskok na 50 palcev ogromen, kaj šele na večje diagonale.

Pri novi generaciji televizorjev Samsung QLED si lahko izmišljujete, katero velikost boste izbrali. Vsak model ponuja celoten razpon diagonal, od »osnovnih« 50 palcev do velikanskih 85 palcev.

Televizorji Samsung QLED – 4K perfekcija v vsaki dnevni sobi

Katerega izbrati? Dobra taktika je, da začnete pri čisto osnovnem. Oglejte si njegove specifikacije in če vas kaj moti, pojdite stopničko višje. Tako boste bolj prepričani, da ste kupili televizor čisto po vašem okusu in ki ni po nepotrebnem dražji. Zdaj, ko ste izbrali velikost, je čas, da se osredotočite na sliko, zvok, sistem in ostale funkcije, ki jih morda potrebujete.

Samsung QLED QE1D je televizor za tiste, ki iščejo odlično sliko in ne potrebujejo drugih, bolj naprednih funkcij. Navduševal vas bo s 4K ločljivostjo in barvami, ki so jih skozi leta pridno izpopolnili Samsung inženirji in so tipične za QLED panele. Če ste doslej mislili, da je 1080p televizor čisto dovolj dober, boste ob Samsung QLED QE1D ostali skorajda brez besed.

Če vam to ni dovolj, pojdite višje po lestvici. Najprej se ustavite pri Samsung QLED Q60D, ki vas bo morda prepričal z bogatim zvokom, prefinjeno in tanko obliko, pri kateri se boste spraševali, kako so sploh uspeli »stlačiti« vso tehnologijo v tako tanek okvir.

Še višje je Samsung QLED Q70D, s katerim vstopamo v Ligo prvakov med televizorji. Tako kot pri vseh modelih boste uživali v 4K vsebini, tudi takrat ko izvorna vsebina ni v 4K. Televizor bo pred vašimi očmi 1080p (ali slabšo) vsebino samodejno in s pomočjo umetne inteligence nadgradil v 4K. Nekateri se boste zapičili v neskončne kontraste, še posebej v filmih, kot na primer Schindlerjev seznam, pri katerem boste s pomočjo televizorja razumeli, zakaj se je režiser odločil za črno-belo tematiko. Ali pa v filmu Thor: Love and Thunder, ko sredi filma zbledijo vse barve in ostaneta samo še črna in bela. Ne rabite hoditi v kino, iz domačega naslonjača boste na Samsung QLED Q70D občudovali, kako dobro so ustrojili bele in črne prizore.

Za mojstre domače kinematografije pa obstaja Samsung QLED Q80D, 214 centimetrov QLED popolnosti. Vsaka slikovna pika je pod nadzorom vsaj enega pametnega sistema, vključno s slikovnim čipom NQ4 AI Gen 2, ki skrbi, da je vsak prizor uprizorjen optimalno. Je film ravno sredi napete akcije, polno eksplozij? Samsung QLED Q80D bo poskrbel za dinamičnost, za žive barve, vseeno pa bo pazil, da ne bodo preveč nasičene in izpostavljene do te mere, da bodo zasenčile ostalo dogajanje na zaslonu.

Se vam pri zdajšnjem televizorju zdi, da težje spremljate dogajanje pri temnih in bolj svetlih prizorih? Ob primernem trenutku se pri Samsung QLED Q80D samodejno vklopi Quantum HDR+, ki preprosto povedano izpostavi podrobnosti v najbolj svetlih in temnih prizorih. Ni edini televizor s to tehnologijo, ampak je eden izmed tistih, ki jo lahko v celoti izkoristi, predvsem zaradi kakovostnega QLED panela in visoke svetilnosti.

Pri tem pa je v pomoč tudi umetna inteligenca oziroma že omenjeni čip NQ4 AI Gen2. Ta dela neprestano, brez premora. Vedno najde vsaj eno malenkost, v zvoku ali sliki, ki jo lahko izboljša. Zagotovo je ena bolj podcenjenih komponent v televizorju, v naslednjih letih pa bo njena vloga prišla še do večjega izraza. Medtem ko razvoj tehnologije panelov ne bo vsako leto prinesel revolucionarne preskoke, lahko Samsung naredi opazno razliko z nadgradnjo ostalih komponent, vključno s čipom za umetno inteligenco.

Verjeli ali ne, obstaja še stopnička višja od Samsung QLED Q80D. Ne vemo, kam ga boste postavili, ampak obstaja tudi Samsung QLED Q90D oziroma bolje rečeno dva in polmetrska pošast (98 palcev). Na steni deluje kot umetniško platno, k temu občutku pa poleg velikosti največ dodata elegantna oblika in fantastična 4K slika, ki je napojena z najbolj bogatimi barvami in kontrasti, ki jih premore Samsung QLED.

Kaj ti bo 24-palčni monitor, če imaš lahko televizor Samsung QLED?

Ljubitelji iger smo vedno v dilemi, kakšen monitor izbrati. Prepričani smo, da mora biti hitrost osveževanja visoka, o ločljivosti, velikosti in panelu pa smo razdvojeni. Z nakupom dobrega televizorja pa lahko ubiješ dve muhi na en mah.

Televizorji Samsung QLED se osvežujejo do 120 Hz (tudi pri 4K), podpirajo tudi variabilno osveževanje (VRR), ki je zelo pomembno, če ne želimo biti nejevoljni zaradi trganja slike. Na primer, televizor podpira 60 Hz, kar je čisto dovolj za igranje iger na PlayStationu ali Xboxu. Če se igra predvaja pri 60 sličicah na sekundo, bo vse delovalo optimalno, enako tudi pri 30 sličicah na sekundo, ker se vsaka slika prikaže dvakrat. Težava so vmesne frekvence, ki niso sinhronizirana z zaslonom, kar lahko vodi v trganje in zatikanje.

Samsung QLED podpirajo tudi AMD-jevo tehnologijo FreeSync Premium Pro, še ena tehnologija, ki zmanjšuje zatikanja in trganje slike. Vsak televizor ima posebno orodno vrstico, s katero si gamerji lahko hitro spremenijo nastavitve, na primer razmerje stranic, HDR, VRR in podobno.

Hitrost torej imamo. Sliki QLED televizorja se ne more približati noben monitor, velikosti še manj. Še en del gaming mozaika je torej sestavljen. Če imamo odlično sliko, hitrost in vse tehnologije, kot jih imajo monitorji, je potem sploh še kakšna ovira?

Mogoče zvok? Dolby Atmos, do 80-W zvočniki, prostorski zvok … ne sliši se, kot da bi bila to ovira. Resda pogosto uporabljamo slušalke za igranje iger, če jih pa nimate ali ne igrate veliko spletnih iger, kjer morate komunicirati z drugimi, potem raje preklopite na zvočnike televizorja.

Že prehod iz 24- na 27-palčni monitor je velik ali pa na primer iz IPS na OLED zaslon, ko se pa odločiš, da boš igre preigraval na 4K QLED televizorju – nič te ne more pripraviti na to izkušnjo.

Kaj pa izven iger? Televizorji so postali zelo pametni. Vse pogosteje jih uporabljamo za poslušanje glasbe na Spotifyju, gledanje posnetkov na YouTubu, zmorejo pa še veliko več. Samsung Tizen je operacijski sistem, na katerega si lahko namestite praktično katerokoli aplikacijo, vključno z na primer Plex ali Jellyfin, če imate medijski strežnik in bi radi predvajali svojo vsebino. Ali pa na primer retro emulatorje.

Če je sistem dovolj prefinjen, čip pa dovolj zmogljiv, je možnosti več, kot si jih lahko predstavljate.

Ob nakupu vas čaka darilo

Kdaj je pravi čas za nakup novega televizorja, je težko reči. Lahko čakate čisto do konca njegove življenjske dobe ali pa redno spremljate ponudbo in izkoristite morebitne akcije. Kakšno ima Samsung?

  • Ob nakupu televizorja Samsung QLED, manjši od 138 cm (55″) dobite Galaxy Fit3,
  • za diagonale od 163 cm (65″) do 195 cm (77″) vas čakata darili Galaxy Fit3 in Galaxy Buds FE,
  • za večje od 210 cm (83″) pa Galaxy Fit3, Galaxy Buds FE in Galaxy A55.

Promocija traja od 10. 10. do 10. 11. 2024 oziroma do razprodaje zalog. Promocija velja za vse serije televizorjev QLED, Neo QLED, The Frame in OLED iz leta 2023 in 2024. Velja za fizične in pravne osebe. Več o promociji pa tukaj.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani
Za več informacij so vam na voljo pri SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več
Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več