Programska oprema
15.10.2024 14:00

Deli z drugimi:

Share

Adobe predstavil svoj prvi UI model za generiranje videov

Nova beta orodja uporabnikom omogočajo ustvarjanje videoposnetkov iz slik in pozivov v Premier Pro ter podaljševanje obstoječih posnetkov.

Adobe vstopa na področje generativnega UI videa. Po številnih napovedih in govoricah so danes uradno predstavili svoj Firefly Video Model, ki bo na voljo v nekaterih Adobe orodjih, med drugim znotraj Premier Pro-ja. S tem bodo kreativci dobili zmogljivo orodje, ki jim bo pomagal pri kreiranju videov iz statičnih slik in tekstualnih promptov.

Prvo orodje – Generative Extend – bo v beta različici na voljo v Premier Pro-ju. Generative Extend se bo lahko uporabljalo za podaljšanje konca ali začetka videa, ki je nekoliko prekratek, lahko pa se bo tudi prilagajalo dele med videom, kot so nenadna gibanja ipd.

Generative Extend bo video lahko podaljšal za največ dve sekundi, kar pomeni, da bo orodje pomagalo pri manjših popravkih. Vseeno pa gre za pomembno novost, ki lahko ustvarjalcem videa olajša delo, saj jim tako ne bo potrebno ponavljati snemanja za manjše stvari. Video podaljški so lahko narejeni v resoluciji 720p ali 1080p pri hotrosti 24 FPS. Generative Extended lahko ureja tudi avdio, vendar tudi to z nekaj omejitvami. Orodje lahko podaljša zvočne efekte in ambientalne zvoke do 10 sekund, ne more pa spreminjati govorjenega dialoga ali glasbe.

The new Generative Extend tool in Premiere Pro can fill gaps in footage that would ordinarily require a full reshoot, such as adding a few extra steps to this person walking next to a car.
Vir: Adobe

Drugi dve video UI orodji pa prihajata na splet. Adobe je dotična “Text-to-Video” in “Image-to-Video” orodja prvič naznanil septembra, zdaj pa ta v omejeni javni beta verziji prihajajo v spletno aplikacijo Firefly.

Kot lahko vidimo na sliki spodaj delujejo Adobe “Text-to-Video” generatorji podobno, kot ostali, ki so že nekaj časa na trgu. Uporabnik vnese tekstovni opis in model ponudi svoje rezultate. Na voljo so različni stili, “realni film”, 3D animacija in še mnogo več, generirani posnetki pa se lahko še naprej urejajo in prilagajo dele, na primer kot kamere, gibanje in razdalja snemanja.

A screenshot showing the camera control options for Adobe’s text-to-video Firefly AI model.
Vir: Adobe

“Image-to-Video” gre še korak dlje, saj uporabnikom omogoča dodajanje referenčne slike poleg besedilnega poziva, da zagotovi večji nadzor nad rezultati. Adobe predlaga, da bi to lahko uporabili za ustvarjanje b-rolla iz slik in fotografij ali za pomoč pri vizualizaciji ponovnih snemanj z nalaganjem fotografije iz obstoječega videoposnetka.

Dejstvo je, da s to tehnologijo prav kmalu ne bomo snemali celovečercev. Največja dolžina posnetkov “Text-to-Video” in “Image-to-Video” je trenutno pet sekund, kakovost pa je najvišja pri 720p in 24 sličicah na sekundo. Za primerjavo, OpenAI pravi, da lahko Sora ustvari videoposnetke dolge do ene minute, “medtem ko ohranja vizualno kakovost in upoštevanje uporabnikovega poziva” – vendar ta nivo še ni na voljo javnosti, čeprav je bil napovedan nekaj mesecev pred orodji Adobe.

Predstavitve orodij za generiranje videov z umetno inteligenco so bile objavljene včeraj na Adobejevi konferenci MAX, kjer je podjetje predstavilo tudi številne druge funkcije, ki jih poganja umetna inteligenca.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
umetna inteligenca


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več
Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Foto: Freepik Pametni zasloni Potrebujete ... Več

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10
Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več