Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
Programska oprema
02.10.2024 14:25

Deli z drugimi:

Share

Epic toži Google in Samsung

Epic je pred štirimi leti vložil tožbo, na zatožni klopi pa je sedel gigant Google. Presenetljivo je Google izgubil, očitno pa sodnih težav in nesoglasij med obema podjetjema še ni konec. Epic je ponovno vložil tožbo, tokrat ne samo proti Googlu, ampak v tožbi navaja tudi Samsung. Obe podjetji sta obtoženi, da nezakonito spodkopavata trgovine z aplikacijami tretjih ponudnikov.

Tudi pri našem testu telefona Samsung Galaxy Z Flip6 smo lahko opazili novo funkcijo »Auto Blocker« (Aplikacija za samodejno blokiranje), ki je privzeto vključena na vseh novih Samsung telefonih. Funkcija preprosto povedano blokira vse aplikacije, ki so nameščene iz »nepooblaščenih virov«, torej vse aplikacije, ki jih niste našli v Google ali Samsung trgovini. Že dalj časa moramo v nastavitvah tudi izklopite funkcijo za nameščanje iz neznanih virov, vendar »Auto Blocker« predstavlja drugačno težavo. Epic pravi, da ni postopka, po katerem bi lahko konkurenčna trgovina postala »pooblaščena«.

Pred štirimi leti Epic še ni imel mobilne trgovine, zdaj jo ima. Lansirali so jo avgusta in tudi Apple je moral popustiti novemu EU zakonu o digitalnih trgih in dovoliti Epicu, da na iPhone lansira svojo trgovino.

Epic pravi, da se je Samsung namerno odločil, da bo nova funkcija Auto Blocker privzeto vklopljena na vseh telefonih, s čimer so močno otežili uporabnikom dostopanje do trgovin tretjih ponudnikov.

Funkcijo se lahko v nastavitvah izklopi, vendar je marsikdo ne bo niti našel. Oziroma moraš izklopiti kar dva »varnostna« mehanizma. Najprej nameščanje iz neznanih virov in nato še Auto Blocker. Samsung je na začetku še obvestil uporabnike, da če želijo namestiti aplikacijo tretjega ponudnika, morajo najprej izklopiti to funkcijo, in do nje tudi ponudil bližnjico. To bližnjico naj bi sedaj odstranili, zato jo mora uporabnik najti ročno.

Samsung naj bi to storil iz varnostnih razlogov. Epic pa meni, da je ta obljuba o varnosti povsem lažna. »Aplikacija za samodejno blokiranje (Auto Blocker) pred blokiranjem namestitve ne naredi ocene varnosti ali zaščite vira namestitve,« piše v pravni pritožbi.

»Ta funkcija ni namenjena zaščiti pred zlonamerno programsko opremo, kar bi bil povsem legitimen namen,« pravi izvršni direktor podjetja Epic Tim Sweeney. »Namenjena je preprečevanju konkurence,« je prepričan Sweeney.

Če je situacijo zakuhal Samsung, zakaj je potem vpleten še Google? Sweeney in Epic sta prepričana, da sta Google in Samsung skupno razvila novo funkcijo, kar želita dokazati v sodnem postopku. V podjetju pa so priznali, da niso kontaktirali Samsunga za morebitno prostovoljno vključitev njihove trgovine med pooblaščene vire.

Sweeney pravi, da to niti ni pomembno, saj se borijo v imenu vseh razvijalcev. V zasebnem pogovoru naj bi Samsung prosil, da naj funkcija ne bo privzeto vklopljena na novih napravah in da naj ustvarijo postopek, po katerem bi se razvijalci lahko uvrstili med pooblaščene vire. Ker ni prišlo do dogovora, je Epic sprožil pravni postopek.

Google je zanikal vpletenost, Samsung pa se zagovarja, da imajo uporabniki ob prvi namestitvi telefona možnost izklopa te funkcije.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Google Samsung


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TIFT d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 20
Poslovni sistemi se že nekaj časa soočajo s procesom postopne digitalizacije naprav za pripravo, oblikovanje in izdelavo različnih dokumentov. Digitalni Hibridni Upravljalci Dokumentov ... Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več