Življenjski slog
27.09.2024 14:45
Posodobljeno 5 ur nazaj.

Deli z drugimi:

Share

LUBA in YUKA – robotske kosilnice, za katere so čakali v vrsti

Zakaj bi se v letu 2024 še ukvarjali z obodnimi kabli in nenatančnimi robotskimi kosilnicami, če pa obstajajo kosilnice LUBA in YUKA?

Robotske kosilnice so naprave, ki vas z veseljem odrešijo ročnega vzdrževanja trate. A pogoj je, da vam ne povzročajo preglavic. Medtem ko so imeli v preteklosti uporabniki s kosilnicami nekaterih drugih blagovnih znamk nemalokrat težave, LUBA in YUKA razveseljujeta uporabnike z vedno urejenimi travnatimi površinami. Svoje delo opravljata tako dobro, da sta si prislužili priznanje iF Design Award 2024, slovenski distributer PAB d.o.o. pa je bil nagrajen za izboljševanje programske opreme.

Robotske kosilnice LUBA so dosegle perfekcijo

Robotska kosilnica LUBA uporablja satelitski signal prek referenčne postaje in bionični vid s sistemom Bionic Vision, ki upravlja dve 3D kameri. Z dodatnimi kamerami lahko LUBA 2 pokosi tudi tam, kjer so običajne kosilnice slepe. Dva rezalna diska in vedenjski algoritmi poskrbijo za simetrične linije in zdravo trato. LUBA lahko premaguje 80-% naklone in se samodejno vrne na polnilno postajo v primeru naliva ali prazne baterije. V aplikaciji lahko nastavite vzorce košnje in različna območja. Kosilnica omogoča tudi daljinsko povezavo in preverjanje okolice preko vgrajenih kamer. Na voljo so modeli za površine 1000, 3000, 5000 in 10.000m2. Za prihajajočo sezono 2025 se obeta nekaj sprememb, na prodajnih policah pa lahko pričakujete tudi kakšen nov model. Več podrobnosti bodo razkrili proti koncu letošnjega leta.

Če želite biti vedno na tekočem, spremljajte spletno stran www.luba.si.

Kosilnica YUKA je več kot le kosilnica

YUKA je najnovejši član podjetja Mammotion, ki je zaslužen za izdelavo kosilnic LUBA. Zakaj je več kot kosilnica? Ker poleg košnje YUKA tudi pometa. Na zadnji strani ima košek z metlico, ki pobira pokošeno travo, odpadke in listje. YUKA uporablja enako tehnologijo kot LUBA, kar pomeni satelitsko natančnost in 3D kameri za prepoznavanje ovir. Kosilnica YUKA kosi hitro, do 200 m² na uro, in jo lahko upravljate z aplikacijo ali glasovnimi ukazi.

Ko prispejo, jih hitro »razgrabijo«

Kosilnice, ki so postale pravi prodajni hit in so nanje uporabniki v Sloveniji celo čakali mesec ali več, bodo predstavljene na Jesenskem kmetijsko obrtnem sejmu v Komendi. Podjetje PAB d.o.o. bo imelo predstavno mesto na istem prostoru kot spomladi in verjemite, da vam lahko o LUBI in YUKI povedo vse in še več.

Omenjene kosilnice so osvojile velik del vrtov oziroma dvorišč po Sloveniji. V podjetju PAB d.o.o. pa se že ozirajo po novi sezoni, ko lahko pričakujete nadgrajene modele.


Mammotion zimovanje 2024. Kaj je to?

Kosilnice ne potrebujete vse leto, zato naj si pozimi odpočije. Ekipa PAB d.o.o. zato poskrbi za zimovanje za robotske kosilnice. Se sprašujete, zakaj bi jim pozimi oziroma od začetka novembra do pomladi zaupali svojo kosilnico? Ker je ne bodo zgolj pospravili v klet, kot navadno naredimo uporabniki, ampak jo bodo temeljito profesionalno očistili, pregledali in testirali komponente, pregledali tesnila, rezalne nože in po potrebi zamenjali dotrajane dele, primerno napolnili baterijo … Vašo robotsko kosilnico bodo pripravili na zimovanje in jo shranili, da bo pripravljena počakala na novo sezono, ko vam jo bodo spet predali. Več na www.luba.si/zimovanje.


Električno kolo, ki je nekaj posebnega

Električna mobilnost se je v mestih izkazala za zmagovalno kombinacijo za premikanje od točke A do točke B – in tu prednjačijo električni skiroji in kolesa.

XP9780 je električno pametno kolo futurističnega dizajna, na katerem ne boste ostali neopaženi. Za primerno pomoč uporabniku bo poskrbelo z motorjem moči 300 W. Da boste potovali hitro in gladko ter pravočasno prispeli na cilj, pa razvije končno hitrost 25 km/h. Ko boste švigali po mestu, pa se bo moralo kolo tudi učinkovito ustaviti. Za ta namen je opremljeno z disk zavorami na sprednjem in zadnjem kolesu. Vse pomembne parametre boste lahko med vožnjo spremljali na velikem zaslonu. Z nekaj pomoči boste lahko prevozili do 55 km, brez poganjanja pa do 35 km. Za udobnejšo vožnjo neravnine blaži zračno vzmetenje. Krmilo kolesa je zložljivo, kar omogoča enostavno shranjevanje. Tako bo lahko to kolo tudi vaš najboljši prijatelj na poti do oddaljenega avtomobila na parkirišču, pa tudi v pisarno ga boste lažje odnesli, če se boste z njim vozili v službo.

Ekstremno močan skiro

SKATY XP9768 je električni skiro z ekstremno močjo 1200 W, ki razvije hitrost do 50 km/h. To zverino krotita elektronsko zaviranje in disk zavora na sprednjem kolesu. Ne bojte se, če je vaš cilj oddaljen, časa pa nimate prav veliko. Z enim polnjenjem prevozi do 50 km, in tudi če je ta doseg v realnih mestnih pogojih malo manjši, je številka še vedno dovolj velika za premagovanje razdalj na verjetno najhitrejši možen način. Električni skiro SKATY XP9768 je opremljeno z 10,5-palčnimi “off-road” kolesi z napihljivimi pnevmatikami, ki zlahka premagujejo tudi zahtevnejše terene, tako da ne boste pretirano občutili vsake luknje na cesti. SKATY XP9768 brez težav premaguje tudi terene z 20 % naklonom. Kot omenjeno ima robustno vzmetenje, izdelan pa je iz visokokakovostnega okvirja iz aluminijeve zlitine. Vse pomembne informacije, ki jih boste potrebovali na poti, boste lahko odčitali na elegantnem zaslonu, pritrjenem na krmilu. Za večjo varnost poskrbita dva prednja LED žarometa in zadnja LED luč. Boljšo vidljivost v prometu zagotavljajo tudi stranske ambient LED luči, tako da vas ostali udeleženci v prometu ne bodo mogli spregledati. Skiro je zložljiv in ga boste zlahka pospravili.

Noviteta z vrsto možnosti in prilagoditvami v aplikaciji

Potem je tu še en zanimiv skiro, in sicer Xplore XP9765, ki je novejši model z močjo 350 W in največjo hitrostjo 25 km/h. Ima malenkost manjša, 9-palčna kolesa z mehko sredico in sistemom proti predrtju. Za varno in kar najbolj vodljivo vožnjo ima Xplore XP9765 pogon na zadnjem kolesu. Zaviranje preko dvojnega sinhronega sistema bobnaste zavore na sprednjem kolesu in elektronske na zadnjem motornem delu bo nežno in hkrati veliko bolj učinkovito kot pri sistemih iz preteklosti. Za premagovanje večjih razdalj bo poskrbela zmogljiva baterija – 10.4A (374,4Wh). Nameščena je v spodnjem delu skiroja in je vodoodporna po standardu IPX6.

Ker smo v obdobju hitrega razvoja tehnologije, temu sledi tudi model XP9765. Vgrajen ima pametni procesor, ki je temu električnemu skiroju dodal nove funkcionalnosti. Upravljate ga lahko preko Bluetooth povezljivosti in mobilne aplikacije (tako za Android kot iOS in Huawei Harmony), s katero krmilite in spremljate svoj skiro. Na izbiro boste imeli obilico različnih možnosti in nadzora. Eden izmed pametnih varnostnih sistemov je ambientalna talna osvetlitev, ki jo lahko uporabljate za nakazovanje smeri vožnje s pomočjo vgrajenega G senzorja nagiba. Glede na nagib skiroja v smeri vožnje bo stransko led svetilo utripalo kakor smerokaz. Prednost aplikacijskega nadzora je tudi v tem, da lahko skiro zaklenete in nepridipravom prekrižate načrte. Z zaklepom skiroja onemogočimo njegovo preprosto premikanje, tako da se kolesi ob potiskanju ne moreta prosto vrteti. Skiro Xplore XP9765 je iz aluminija. Spredaj in zadaj je opremljen z LED žarometi in senzorjem svetlobe za avtomatski vklop v temi. Njegova najvišja hitrost je 25 km/h, s skirojem pa boste lahko prevozili zajetno število kilometrov. Ko bo upešal, ga boste priklopili na električno omrežje in 8- do 9-urno polnjenje ga bo obudilo s popolnoma napolnjeno baterijo.

Več lahko najdete na spletni strani www.pab.si (P.R.) 


Podjetje PAB d.o.o. je za 29. Jesenski kmetijsko obrtni sejem v Komendi pripravilo posebne sejemske popuste na električno mobilnost.

Pridobili boste lahko vrednostni bon za 50 evrov, ki bo veljal za naročilo robotskih kosilnic Mammotion v sezoni 2025.

Električno pametno kolo XP9780 boste lahko kupili za polovično ceno – 50 % popusta.

Na skiro z ekstremno močjo 1200 W bodo ponudili 45 % popusta.

Najnovejši model skiroja Xplore XP9765 pa bo 35 % cenejši kot v redni prodaji.



Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem shopi.eu, PAB d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri shopi.eu, PAB d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem shopi.eu, PAB d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več
Zlati partner

BONAJO d.o.o.

Industrijska cesta 9, 1290 Grosuplje, Tel: 040 514 750
Podjetje BONAJO d.o.o. uspešno posluje že od samega začetka. S skrbno izbrano veleprodajno mrežo partnerjev skrbijo za trženje in distribucijo televizorjev, mobilnih telefonov, ... Več
Srebrni partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že več kot 20 let. Od ustanovitve leta 2003 smo postali zanesljiva podpora že več kot 15.300 poslovnim uporabnikom, ki spremembe ... Več