Računalništvo, telefonija
Programska oprema
Triki in nasveti
Tipkovnice in miške
10.08.2024 09:00

Deli z drugimi:

Share

Kaj so makro tipke? Kako in za kaj jih lahko uporabljate?

Makro tipke niso nujne, marsikdo za njih niti še ni slišal, v pravih rokah pa so lahko zelo uporabne.

Tipkovnica se za marsikoga konča pri tipki Enter, funkcijskih tipk ne uporablja, pozna pa osnovne bližnjice za @, oklepaje in podobno. Kaj več, je že domena bolj izkušenih uporabnikov. Radi bi tudi videli raziskavo, koliko uporabnikov je že videlo/uporabljalo mini, tenkeyless in ostale tipkovnice neobičajnih velikosti (65 %, 75 % …). Po vsej verjetnosti bi bile številke zelo nizke. Makro tipke tudi spadajo v kategorijo obskurnih funkcij tipkovnic, ki jih uporabniki ne poznajo, ne potrebujejo ali jih ne razumejo.

Po eni strani jih razumemo. Nastavitev makro tipk ni nekaj, kar narediš v nekaj sekundah, še posebej ne v prvo. Ko si procesa že vešč in veš, kaj sploh želiš, je vse skupaj veliko lažje in hitreje. Generične tipkovnice, ki so včasih priložene ob nakupu že sestavljenega računalnika, po vsej verjetnosti ne bodo imele namenskih makro tipk. Mehanske tipkovnice imajo večjo verjetnost, da imajo del prostora rezervirano za makro, vendar tudi spet ne tako pogosto. Makro in gamerji sta pogosta naveza, čeprav so makro tipke izredno priročne za naloge produktivnosti.

Makro tipke najdemo tudi na miškah, vendar veliko bolj poredko.

Znana tipkovniška imena (Razer, Logitech, Keychron …) v aplikacijah ponujajo možnosti dodajanja makro tipk, če te funkcije ni na voljo, moramo uporabiti programe tretjih ponudnikov, kot na primer AutoHotKey, ki velja za enega najbolj priljubljenih, povrh pa je še brezplačen in odprtokoden.

AutoHotKey je lahko veliko bolj napreden od standardnih makro tipk. Izkušen uporabnik si lahko vzpostavi kompleksne skripte, ki omogočajo veliko boljšo funkcionalnost od standardnih makrov.

Kaj pa sploh so makro tipke?

Najprej je potrebno razčistiti, kaj je makro. Makro je podoben skripti, ker tako kot skripta omogoča, da si prilagodimo, kaj se bo zgodilo, ko bomo pritisnili na tipko ali niz tipk. Nastavimo lahko makro skripte, s katerimi se bo na primer ob pritisku na makro tipko odprl določen program, vstavil vaš e-poštni naslov, v igri pa izvedel niz dejanj. Nekatere igre imajo/so imele celo vgrajene makro skripte, dober primer je igra Star Wars Galaxies, druge pa imajo bolj oster pristop do makro ukazov, ponekod veljajo tudi za goljufanje.

Mišljenja so deljena, vendar je neizpodbitno dejstvo, da so makro skripte lahko izredno priročne, ko gre za repetitivne naloge.

Prej smo omenili tipkovnice različnih velikosti. Makro tipke niso na voljo zgolj pri tipkovnicah polne velikosti, ampak tudi pri bolj kompaktnih, vendar je potem večja verjetnost, da je proizvajalec odstranil druge, manj pomembne tipke. Najdemo jih tudi na tipkovnicah prenosnikov, še posebej na gamerskih.

Namenske, fizične makro tipke so priročne, ker lahko celoten makro/skripto pripišete eni sami makro tipki, namesto da bi ga pripisali nizu tipk. Če se proizvajalec odloči za namenske makro tipke, ne dodajo samo eno. Prepoznali jih boste po oznaki M/G (M1, M2, M3 …), nahajajo pa se večinoma čisto na levi strani ali na vrhu.

Če tipkovnica ima makro tipke, potem ima tudi program, v katerem lahko spreminjamo makre. Večinoma boste v programih našli že nekaj standardnih makrov, ustvarite pa lahko svoje.

Makro tipke so za večino nenujne, za druge nepogrešljive

Če se boste podali v svet makro tipk brez jasnega cilja, kaj z njimi želite početi, se jih boste hitro naveličali in postavili na stranski tir. Makro tipke nikakor niso nujne za uporabo računalnika, nam pa lahko zelo olajšajo in predvsem pohitrijo naloge.

Ker vsaka tipkovnica nima namenskih makro tipk, vam bomo pokazali, kako si lahko ustvarite osnovne makro skripte z brezplačnim programom AutoHotKey. Če imate voljo in čas, si lahko ogledate njihov vodič, ki vam bo razložil nekaj osnov za lažje razumevanje.

Namestite si najnovejšo različico in na novem pojavnem oknu kliknite na New script. Poimenujte novo skripto in ji s klikom na Edit dodajte funkcije. Naredimo skripto, da se vam ob kliku na bližnjico odpre spletna stran www.racunalniske-novice.com. V uredništvu uporabljamo Notepad++, vi pa lahko ostanete na klasični Beležnici.

Odprite na novo ustvarjeno skripto in ji dodajte:

#w::

    Run, https://www.racunalniske-novice.com

Če ste si ogledali vodič, potem veste, da je znak # oznaka za tipko Windows, poleg je črka w, kar pomeni, da smo skripto preslikali na bližnjico Windows + w, lahko pa to seveda spremenite. Pazite le, da s tem ne zamenjate že privzeto bližnjico, ki je lahko uporabna. Na primer, Windows + r odpre terminal Zaženi za hitro odpiranje poljubnega programa/datoteke, kar je za mnoge zelo uporabno.

Ukaz Run je splošno uporabljen za zagon programov, spletnih strani, datotek in podobno. Kar sledi, je naslov spletnega mesta, ki ga želimo obiskati. Če želite zagnati poljuben program, na primer Chrome, morate namesto spletnega mesta vnesti naslov programa. Primer: C:\Program Files\Google\Chrome\Application\chrome.exe

Shranite skripto in jo preizkusite za morebitne napake.

Priporočamo vam, da si ogledate vodič za lažje razumevanje različnih ukazov in simbolov. Lahko pa preizkusite skripte drugih uporabnikov, ki so jih pripravljeni delite. Najlažje je, da obiščite skupino AutoHotKey na Redditu, kjer boste našli kar nekaj uporabnih skript.

Če bi želeli, da se vaše skripte vklopijo ob vsakem zagonu računalnika, jih boste morali kopirati v Startup mapo. V Start meniju vtipkajte Zaženi ali pa uporabite bližnjico Windows + r, vtipkajte shell:startup in v odprto mapo kopirajte skripte. Če bi radi izklopili skripte, lahko že v samo skripto dodate bližnjico/tipko, s katero jo boste hitro izklopili, na primer:

Esc::ExitApp  ; Exit script with Escape key

Ali pa skripto izbrišete in v Upravitelju opravil odstranite vse procese AutoHotKey. Lahko pa jo tudi izklopite v opravilni vrstici (spodaj desno) z desnim klikom miške.

Podobne skripte najdete tudi v drugih programih, na primer v PowerToys, ki smo ga uvrstili med najboljše programe za poživitev Windowsa. AutoHotKey smo v preteklosti uporabili tudi za nedolžno potegavščino, ko smo sodelavcu tipko Space spremenili v bližnjico za smešno frazo.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več