Prenosni računalniki
Računalništvo, telefonija
Namizni računalniki
Triki in nasveti
09.06.2023 12:30
Posodobljeno 10 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najboljše računalniške potegavščine za neskončno dozo smeha

Zakaj bi potegavščine omejili samo na resnični svet, ko pa nam računalniki in telefoni omogočajo neskončno možnosti, da se pošalimo na račun prijatelja ali sodelavca.

Bi radi začeli vojno potegavščin v pisarni ali med prijatelji? Potem morate biti pripravljeni. Potrebovali boste »orožje« in mi vam ga bomo priskrbeli. Vendar pozor! Ne bodite presenečeni, da iz lovca lahko kaj hitro postanete plen. Prijatelji in sodelavci se vam bodo zagotovo želeli maščevati.

Pravila igre? Potegavščine naj bodo nedolžne, brez možnosti, da lahko z norčijo poškodujete napravo ali pa uničite kakršnekoli datoteke/aplikacije. Drugo pravilo je, da maščevanje sprejmete z nasmehom. Saj veste, kaj pravi Konfucij:

»Ne delaj drugim tistega, česar ne želiš, da bi naredili tebi.«

Ste pripravljeni? Pa začnimo.

Spremenite sistemske zvoke

računalniške potegavščine

Pri nekaterih opravilih bo sistem predvajal določen zvok. Pomislite na zvok, ko se prijavite v Windows, ko dobite kakršno koli obvestilo ali ko dobite elektronsko sporočilo. Ste razvozlali, na kaj namigujemo?

Zelo enostavna, a briljantna potegavščina je spreminjanje teh zvokov.

  • Kliknite z desnim gumbom miške na simbol zvoka (spodaj desno v orodni vrstici). Izberite razdelek Zvoki.
  • Izberite dejavnost, kateri želite spremeniti privzeti zvok, na primer odpiranje programa, obvestilo o novi pošti, minimiziranje odprtega okna …
  • Na voljo imate nekaj privzetih zvokov, vendar vam predlagamo, da po spletu pobrskate za kakšne bolj doživete zvoke in jih ročno dodate z gumbom Prebrskaj.

To smo preizkusili tudi v uredništvu. Nič hudega slutečega urednika je neko jutro pričakalo zelo zabavno presenečenje. Vsak klik na datoteko ali aplikacijo je spremljal zelo poseben zvok. Pri nas je bil zvok bolj »odrasle« narave, ki je sprožil velik val smeha. Vi ste lahko bolj kreativni in nastavite na primer zvok, ko spustimo veter ali pa zvok prijateljeve najbolj osovražene pesmi.

Dober začetek, a lahko smo še bolj iznajdljivi.

»Zamrznjeno« namizje

Naredite zaslonsko sliko prijateljevega/sodelavčevega namizja in jo nastavite kot ozadje namizja. Nato kliknite z desnim klikom na prazno polje na namizju, izberite Pogled in odkljukajte Pokaži ikone na namizju.

Preostane vam samo še, da počakate na neizogiben kaos in zmedo. Prijatelj se bo spraševal, kaj je narobe z njegovim računalnikom, namig pa se mu bo skrival v vašem smehu v ozadju.

Lahko smo še bolj pretkani.

računalniške potegavščine 1

Prevzemite nadzor nad računalnikom

Še ena zelo preprosta, a skrajno učinkovita potegavščina je, da preklopite brezžično miško ali tipkovnico (ali oboje) v prijateljev računalnik in prevzamete nadzor nad njegovim računalnikom. Prepričani smo, da mu ne bo jasno, kaj se dogaja. Ko bo brskal po Googlu, mu lahko pomagate dokončati stavke, seveda na stran, na katero zagotovo ni želel priti.

Če sedite poleg ali nasproti sodelavca, lahko uporabite tudi žično periferijo. Če že ravno lezete pod mizo, lahko tudi v svoj računalnik priključite njegove zvočnike in opazujete, kako mu bodo zardela lička, ko boste predvajali smešno ali neprimerno glasbo.

Onesposobite mu miško

Brez miške težko karkoli postorimo, razen če obvladamo bližnjice na tipkovnici. Ker se miške zanašajo na senzorje, jih je zelo enostavno onesposobiti. Senzor morate samo prelepiti s papirjem in sodelavec bo v nekaj minutah začel razmišljati o nakupu nove miške. Ko bo neizogibno dvignil miško, pa mu lahko na papirju pustite kakšno prikupno sporočilo.

Poigrajte se z nastavitvami miške

Pojdite v Nadzorno ploščo > Naprave > Miška > Dodatne možnosti za miško. Tukaj imate kar nekaj nastavitev, s katerimi lahko zagodete prijatelju. Zamenjate lahko primarno in sekundarno tipko, pohitrite ali upočasnite premikanje miške in naš osebni favorit – spremenite privzeti kazalec v modro vrteči se krog, ki bo pretental prijatelja, da mu je zamrznil računalnik.

Nastavite ohranjevalnik zaslona na modri zaslon smrti

Nič ni hujšega od misli, da je računalnik nenadoma pokleknil. Vsi se bojimo zloglasnega modrega zaslona smrti. Če želite pognati strah v kosti vašega prijatelja ali sodelavca (za nekaj sekund), potem spremenite ohranjevalnik v moder zaslon smrti. Ko se bo vrnil, bo mislil, da je njegov računalnik odšel v večna lovišča. Brez skrbi, ko bo premaknil miško, bo lahko pobral srce iz hlač.

»Zakaj sem užalil sam sebe?«

Le malo stvari je bolj smešnih od tega, da prijatelja prisiliš, da se sam užali. Microsoft je poskrbel, da je to mogoče storiti na enostaven način. Vzemite si trenutek in uredite funkcijo samodejnega popravljanja v programu Word ali Outlook (Nastavitve > Preverjanje > Možnosti samopopravkov). Dodajte nov vnos, s katerim njegovo ime zamenjate z izbrano žaljivko ali smešnim besedilom. Potem pa opazujte, kako zanimiva bodo nenadoma postala vsa njegova elektronska sporočila in dokumenti.

Če boste prijatelju nagajali v Outlooku, priporočamo, da ustavite potegavščino, preden pošlje sporočilo, s katerim lahko zabrede v težave.

računalniške potegavščine 3

Bluetooth potegavščina

Zasluge za to potegavščino gredo seriji The Office. Ko bo naslednjič prijatelj ali sodelavec pustil telefon nenadzorovan na mizi, ga seznanite s svojimi Bluetooth slušalkami in za kratek čas odgovarjajte na njegove klice. Izpeljava te potegavščine je danes malenkost težja kot v preteklosti, saj večina uporabnikov uporablja vsaj eno vrsto zaščite telefona (vzorci, gesla, prepoznava obraza …).

Bližnjica za Chrome lahko postane bližnjica za Microsoft Edge

Pojdite na namizje računalnika, izberite si tarčo in pojdite v Lastnosti bližnjice. Zamenjajte cilj bližnjice, kar pomeni, da bo na primer program Chrome kar naenkrat odprl Microsoft Edge (ali obratno). Zamenjate lahko tudi ikono bližnjice, če se želite še dodatno poigrati.

Barvna slepota

Pojdite v Nastavitve računalnika > Dostopnost > Barvni filtri (ali pa vtipkajte v Start Barvni filtri). Vklopite barvne filtre in izberite eno izmed možnosti. Barvni filter Sivina bo zadušil vse barve na zaslonu in prijatelj se bo spraševal, kaj se dogaja z zaslonom ali njegovimi očmi.

Odprite naključen program s Task Scheduler

Task Scheduler ali načrtovalnik opravil je orodje za avtomatizacijo nalog v računalniku. Najdete ga lahko preko startnega menija. Z njim lahko storite praktično karkoli si želite. Prijatelju lahko zagodete tako, da mu nastavite, da se vsakih 15 minut vklopi njegova najbolj osovražena glasba. Ali pa mu povsem preprosto nastavite, da se mu naključno pojavi nekoristen program.

računalniške potegavščine 6

Ostale omembe vredne potegavščine

Pomagate si lahko tudi s spletnimi stranmi, ki imajo vnaprej pripravljene nekatere računalniške potegavščine.

  • https://fakeupdate.net/ – Naredi točno, kar si mislite in kar pove že njeno ime. Na zaslonu se bo pojavila animacija neskončnega posodabljanja sistema.
  • https://pranx.com/ – Na voljo je kar nekaj potegavščin: simulacija prostora Windowsa XP, počen zaslon, lažno obvestilo o virusih in podobno.

Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več
Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,