Namizni računalniki
20.07.2024 12:16

Deli z drugimi:

Share

Poceni žepni računalnik za zanimive projekte

Foto: Radaxa
Foto: Radaxa

Priljubljenost nadvse kompaktnih osebnih računalnikov je med računalniškimi zanesenjaki še vedno zelo visoka. To sicer ne preseneča, saj je mogoče na njihovi osnovi zgraditi zelo zanimive naprave. Ker na tem področju trenutno prevladuje organizacija Raspberry, ne preseneča, da jo poskuša konkurenca z inovativnimi izdelki prehiteti. To je nedvomno uspelo podjetju Radxa, in sicer s pripravo kompaktnega računalniškega sistema s prodajno oznako Radxa X4.

Kompakten osebni računalnik Radxa X4 temelji na osnovi procesorja Intel Processor N100. Piko na i doda še vgrajena Intelova grafična kartica. Zato ne preseneča, da je novi osebni računalnik Radxa X4 združljiv z bogato paleto operacijskih sistemov. Novost je za nameček tudi pasivno hlajena, kar pomeni, da je pri delovanju povsem neslišna in primerna za številna opravila.

Preostala strojna oprema obsega še štiri oziroma osem gigabajtov sistemskega pomnilnika LPDDR5. Tu najdemo še prostor za SSD pogon. Zato ni bojazni, da bomo ostali brez prostora za podatke. Poleg tega najdemo še bralnik pomnilniških kartic microSD ter podporo za brezžično povezavo Wi-Fi) in Bluetooth. Novost za nameček nudi podporo za prikaz slik na dveh zaslonih, in sicer preko dveh priključkov oziroma video izkodov HDMI, in sicer do ločljivosti 4Kp60.

Namizni računalnik Radxa X4 bomo lahko uporabljali tudi kot večpredstavnostno napravo. Ta je namreč opremljen z brezžičnima povezavama WiFi 6 in Bluetooth 5 ter dvema vmesnikoma HDMI 1.4. Tu najdemo še bogato paleto fizičnih priključkov, kot so USB-C in USB-A. Novost je za nameček kompaktna, saj meri le 85 x 56x 20 milimetrov (velikost kreditne kartice).

Zanimivi Radxa X4 je že na voljo na spletni prodajalni AliExpress, in sicer na spletni povezavi https://it.aliexpress.com/item/1005007336842261.html. Različica opremljena s štirimi gigabajti pomnilnika je na voljo že za 69,76 evrov. Za različico opremljeno z osmimi gigabajti pa je treba odšteti 92,01 evrov, kar je relativno poceni glede na to, kar novost ponuja.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
android

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več
Diamantni partner

OptiCyber3 d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
OptiCyber3 poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več