Računalništvo, telefonija
Igre
19.06.2024 07:00

Deli z drugimi:

Share

So s platformo Steam ogoljufali 14 milijonov Britancev?

Lastnik storitve Steam, največje digitalne distribucijske platforme za računalniške igre na svetu, se trenutno sooča s hudo tožbo v vrednosti 656 milijonov funtov.

Podjetje Valve Corporation, ki upravlja s platformo Steam, je obtoženo, da je svojo prevladujočo vlogo na trgu izkoristilo za previsoke stroške za 14 milijonov uporabnikov v Združenem kraljestvu.

»Valve prireja trg in izkorišča britanske igralce,« je dejala Vicki Shotbolt, borka za digitalne pravice, ki je vložila tožbo pri pritožbenem sodišču za konkurenco v Londonu. V njej je podjetje Valve obtoženo, da je »izključilo« konkurenco na trgu računalniških iger. Trdi, da Valve »sili« založnike iger, da podpišejo pogodbe, ki preprečujejo prodajo iger na drugih platformah po nižjih cenah.

Shotboltova pravi, da je to podjetju Steam omogočilo zaračunavanje »previsokih provizij v višini do 30 odstotkov«, zaradi česar potrošniki v Združenem kraljestvu plačujejo preveč za nakup iger za osebne računalnike in za dodatne vsebine. Gre za tako imenovano kolektivno tožbo, kar pomeni, da se ena oseba obrne na sodišče v imenu veliko večje skupine ljudi.

Shotboltova, ki podjetje Valve obtožuje, da je vsaj šest let kršilo konkurenčno zakonodajo Združenega kraljestva, pravi, da je tožbo vložila, »da bi ustavila to nezakonito ravnanje in pomagala ljudem dobiti nazaj, kar jim pripada«.

Steam je največja platforma za računalniške igre, na kateri lahko igralci kupujejo igre in dodatke v igrah. Leto 2023 je bilo zanje še eno rekordno leto. Na svetovni ravni so imeli kar 9 milijard ameriških dolarjev prihodkov. Na platformi so prodali kar 580 milijonov iger.

Trg pa je zelo strnjen. 10 najbolje prodajanih iger predstavlja 61 odstotkov celotne prodaje. 100 najbolj prodajanih iger pa predstavlja kar 91 odstotkov celotne prodaje.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Steam igre


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več
Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več
Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več