Avtomoto
28.12.2023 08:06
Posodobljeno 7 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Daihatsu ustavil proizvodnjo zaradi ponarejanja varnostnih testov

Daihatsu je ponovno vpleten v ponarejanje rezultatov avtomobilskih testov. Foto: Pexels
Daihatsu je ponovno vpleten v ponarejanje rezultatov avtomobilskih testov. Foto: Pexels

Toyota bo imela odslej v svoji kartoteki zelo grdo črno piko po zaslugi proizvajalca Daihatsu, ki je že dalj časa v lasti japonskega proizvajalca.

Daihatsu v Sloveniji in na splošno v Evropi ni pretirano priljubljen proizvajalec. Sicer je leta 2022 je na svetovni ravni prodal nekaj več kot milijon primerkov vozil. Številke že tako niso bile spodbudne, nedavne ugotovitve, da je goljufal na varnostnih testih, pa mu prav tako ne delajo uslug.

Zato so pred dnevi ustavili proizvodnjo v vseh štirih japonskih tovarnah, vključno s sedežem v Osaki. Prekinitev bo trajala najmanj do konca januarja. Ogroženih je tudi 9.000 delovnih mest.

Daihatsu je sporočil, da je neodvisna komisija odkrila dokaze o prirejanju varnostnih testov pri kar 64 modelih vozil, vključno s tistimi, ki se prodajajo pod blagovno znamko Toyota. Zato bodo začasno ustavili vse domače in mednarodne pošiljke vozil ter se s pristojnimi organi posvetovali o nadaljnjem ravnanju. Pri Toyoti pravijo, da je škandal »pretresel temelje podjetja«.

To je drugi letošnji škandal, v katerega je vpletena Toyota. Aprila se je izvedelo, da je Daihatsu kršil standarde o preskusih trčenja pri več kot 88.000 avtomobilih, vključno s Toyotinimi modeli v Maleziji in na Tajskem.

Takrat so v izjavi sporočili, da je bila »notranja obloga prednjih vrat pri nekaterih pregledih neustrezno spremenjena.« Tudi pri nekaterih preizkusih bočnega trčenja Daihatsu ni izpolnjeval predpisanih zahtev. Maja je avtomobilski proizvajalec sporočil, da je odkril še več nepravilnosti in razkril, da je predložil napačne podatke za preizkuse trka pri dveh hibridnih električnih vozilih. Podjetje je takrat sporočilo, da je ustavilo dobavo in prodajo teh modelov.

Najnovejša preiskava še dodatno ogroža ugled podjetja. V poročilu, ki ga je objavil preiskovalni odbor, je bilo ugotovljenih še 174 primerov, ko je Daihatsu manipuliral s podatki, dajal napačne izjave ali neustrezno posegal v vozila, da bi uspešno opravil preskuse za pridobitev varnostnega certifikata.

Prvi tovrsten primer so našli daljnega leta 1989, od leta 2014 pa se je število primerov samo še stopnjevalo. Toyotine delnice so v Tokiu zaradi te novice najprej padle za 4 %, v zadnjih dneh pa si je podjetje vseeno nekoliko opomoglo.

Japonski velikan je obljubil, da bo preoblikoval svojo hčerinsko družbo, in prejšnji teden v izjavi zapisal, da je »za oživitev podjetja Daihatsu potrebna temeljita reforma.« Kot so zapisali, se to ne bo zgodilo čez noč.

Toyota se zaveda, da si ne sme privoščiti še enega škandala. Čeprav je krivec hčerinska družba, vsako dejanje njihovih podružnic dobro ali slabo vpliva na starševsko podjetje. Žrtev tega je Toyotin ugled in vsi zaposleni, ki bodo v najslabšem scenariju nosili največ posledic.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Toyota


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več