Računalništvo, telefonija
30.11.2023 10:33
Posodobljeno 5 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google omogočil blokado uporabe njegove umetne inteligence

Vir: Amy Kim/CNET
Vir: Amy Kim/CNET

Google je nedavno objavil nov t.i. »samostojni žeton izdelka«, Google-Extended, ki omogoča nadzor nad tem, ali lahko Bard in Vertex AI dostopata do vsebine na določenem spletnem mestu.

Bard je Googlovo pogovorno orodje umetne inteligence. Podobno je vsem najbolj znanemu ChatGPT. Vertex AI je Googlova platforma za strojno učenje za gradnjo in uvajanje generativnih aplikacij za iskanje in klepet, ki jih poganja umetna inteligenca.

“Danes najavljamo Google-Extended, nov način nadzora, ki ga lahko upravljalci spletnih strani uporabijo za izboljšanje Barda in Vertex AI, vključno z naslednjimi generacijami izdelkov, ki bodo temeljili na teh dveh modelih. Z uporabo Google-Extended lahko spletni administrator izbere, ali bo pomagal pri razvoju umetne inteligence, da bi postala skozi čas še bolj natančna in sposobna, ali ne,” pojasnjuje Danielle Romain iz Googla.

Kaj sploh je Google-Extended? Gre za preprosto tekstovno datoteko, ki jo lahko upravljalci spletnih strani uporabijo, da blokirajo dostop umetni inteligenci, ki jo je razvil Google, da bi spletno mesto uporabila za pridobivanje podatkov.

Vse, kar mora administrator določenega spletna mesta storiti je, da doda tekstovno datoteko “robots.txt”, v katero vnese dva preprosta parametra, in sicer “User-agent: Google-Extended”, kar sporoči Googlovi umetni inteligenci, da gre za “njega” in “Disallow: /”, kar pomeni, da do te spletne strani nima dostopa oziroma je ne sme “prebirati”.

Podobno možnost ponuja tudi GPTBot, ki blokira “prebiranje” spletne strani najpopularnejši umetni inteligenci ChatGPT. Trenutno 242 strani od 1000 najpopularnejših na svetu že blokira dostop ChatGPT-ju. Med drugim tudi pinterest.com, theguardian.com, usatoday.com, stackexchange.com, webmd.com, dictionary.com, washingtonpost.com.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
umetna inteligenca ChatGPT


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več