Prenosni računalniki
16.09.2023 13:49
Posodobljeno 10 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Računalniki Chromebook odslej z 10-letno podporo

Google je napovedal veliko spremembo za Chromebooke, ki bi jim lahko pomagala, da bodo zdržali nekaj let dlje. Začenši z letom 2024 bodo naprave z operacijskim sistemom ChromeOS upravičene do samodejnih varnostnih posodobitev do 10 let po njihovi izdaji. Chromebooki, izdani leta 2021 ali kasneje, bodo prejeli vse posodobitve. Lastniki starejših naprav pa bodo imeli možnost, da ročno izberejo posamezne posodobitve.

Podjetje za Chromebooke trenutno zagotavlja osem let samodejnih posodobitev. To obdobje pa se začne, ko podjetje certificira Chromebook, ne pa, ko je dejansko v rokah lastnika. Zaradi časa, ki ga šole in podjetja potrebujejo za nakup, prejem, nastavitev in uvedbo novih računalniških sistemov, običajno iz Chromebook naprav iztržijo le štiri do pet let realne življenjske dobe.

Poročilo z naslovom “Chromebook Churn”, ki ga je objavil ameriški Sklad za izobraževanje v javnem interesu, je sprožilo veliko razpravo o vplivu ChromeOS na okolje v izobraževalnem sektorju. Ocenjuje, da bi “podvojitev življenjske dobe Chromebookov lahko prinesla 1,8 milijarde dolarjev prihrankov za davkoplačevalce”. Čeprav dve dodatni leti nista podvojitev, je to zagotovo korak v pravo smer, kar bi lahko vodilo v velike prihranke in zmanjšanje števila elektronskih odpadkov.

Google v svojem sporočilu za javnost prav tako navaja, da “ima Chromebook še vedno močne vgrajene varnostne funkcije, tudi če ne prejema več samodejnih posodobitev.”

Google pravi, da uvaja tudi posodobitve svojega programa za popravilo Chromebookov, ki bodo tehnikom omogočile izvedbo popravil programske opreme brez fizičnega USB ključa. Podjetje ocenjuje, da bo to pospešilo popravila za “več kot 50 %”.

V prihajajočih mesecih bodo na voljo dodatne funkcije za izboljšanje energetske učinkovitosti, vključno z adaptivnim polnjenjem za ohranjanje zdravja baterije in novim načinom varčevanja z energijo.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Google

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710