Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
20.12.2022 15:25

Deli z drugimi:

Share

Ukrajinci začenjajo evropski hackathon za boj proti dezinformacijam

Hackathon bo združil najboljše tehnološke talente iz Ukrajine in EU za boj proti težavam, povezanim z dezinformacijami sodobnega časa.

Mednarodna tehnološka organizacija SocialBoost in Impact Tech Accelerator 1991 začenjata 1991 Hackathon: Media, tridnevni dogodek, osredotočen na prepoznavanje digitalnih rešitev za boj proti dezinformacijam, analiziranje podatkov za medije in razvoj kibernetske higiene. Dogodek bo potekal od 20. do 22. januarja 2023 v Google Campusu v Varšavi na Poljskem in prek spleta. Pred hekatonom bosta potekala preddogodek in konferenca. Dogodki bodo združili strokovnjake iz VoxСheck, AIN.UA in druge strokovnjake za medije in digitalizacijo, da bi delili najbolj boleča vprašanja, povezana z dezinformacijami. NATO je partner hackathona.

S podporo mednarodnih donatorjev, tehnoloških korporacij in vlad se bodo zmagovalni projekti razvijali naprej in prejemali strokovno mentorsko podporo en mesec po hekatonu. To vključuje dostop do mreže startupov, vlagateljev in strokovnjakov iz leta 1991, individualna srečanja in posvetovanja ter tehnično podporo. ​​Najboljše ekipe bodo imele tudi priložnost sodelovati z vodilnimi strokovnjaki na tem področju in prejemati ugodnosti od tehnoloških partnerjev.

Poleg tega bo vodilna skupina govorcev na hekatonu napovedala začetek evropskega ukrajinskega digitalnega omrežja, katerega namen je združiti vse tehnološke strokovnjake in Ukrajince, ki danes živijo v Evropski uniji.

Zakaj je pomembno?

Ruska obsežna invazija na Ukrajino je prekršila državne in informacijske meje države ter z agresivnim propagandnim orožjem vrtala po nacionalni in svetovni medijski krajini. Poleg zaščite državne suverenosti so se Ukrajinci po vsem svetu in prebivalci evropskih držav, ki podpirajo Ukrajino, prisiljeni braniti pred dezinformacijami in propagando.

1991 Hackathon: Media je mednarodna priložnost, odprta za organizacije civilne družbe, tehnološka podjetja, startupe, vlade in medijske strokovnjake. Glavni poudarek hekatona je razvoj digitalnih in tehnoloških izdelkov, ki jih lahko vlada, mediji, javnost, komercialne organizacije, nova tehnološka podjetja in javnost na splošno uporabljajo za porabo, obdelavo, prenos in ustvarjanje informacij kot pošten izdelek.

Denys Gursky, vodja upravnega odbora in soustanovitelj pri SocialBoost  verjame, da lahko inovacije nadgradijo medijski trg in njegova orodja ter to področje dvignejo na bistveno novo raven: »Naš hekaton je ustvarjen, da prek tehnološkega razvoja pomaga povečati zavestno uporabo medijev in razvijajo kritično mišljenje pri občinstvu. Dogodek bo združil strokovnjake iz Ukrajine in tujine, da bi mobilizirali čim več prizadevanj. Na koncu želimo biti priča rojstvu tehnoloških rešitev, ki bodo imele globalni potencial.”

»S tem projektom želimo aktualizirati problem dezinformacij, kibernetske, medijske in informacijske varnosti, mobilizirati potencial ukrajinskih in evropskih digitalnih strokovnjakov in aktivistov, ki imajo določeno strokovno znanje, ter ohraniti sloves Ukrajine kot sodobnega tehnološkega središča,« dodaja Viktor Gursky, izvršni direktor in soustanovitelj družbe SocialBoost.

Oblika in podrobnosti

Tehnično podkovani Ukrajinci po vsem svetu in prebivalci evropskih držav, ki podpirajo Ukrajino, so vabljeni, da se zberejo in se pridružijo hekatonu, da bi delili svoje izkušnje, prispevali k reševanju globalnih izzivov varnosti informacij in sodelovali z vodilnimi vladnimi, tržnimi in civilnodružbenimi strokovnjaki.

Udeleženci so vabljeni k reševanju izzivov na naslednjih področjih:

  • Algoritmi in orodja za avtomatizacijo
  • Novice in spremljanje podatkov v realnem času
  • Izobraževanje uporabnikov
  • Strateško komuniciranje
  • Odprti podatki in preglednost
  • Velika tehnologija in odgovorno oglaševanje

1991 Hackathon: Mediji bo opolnomočil tiste, ki želijo vplivati in prispevati k ustvarjanju inovativnih digitalnih rešitev. Kriteriji ocenjevanja so aktualnost, inovativnost, komercialni potencial, prezentacija in možnosti izvedbe.

Vstop je brezplačen. Prijave za mentorje in udeležence potekajo na spletni strani do 20. januarja 2023. Za več informacij obiščite spletno mesto.

1991 Hackathon: Medije je omogočila velikodušna podpora ameriškega ljudstva prek Agencije Združenih držav za mednarodni razvoj (USAID).

Partnerji so GovTech Polska, Fundacja Moje Państwo, Google za startupe Campus, Center za strateško komuniciranje, Kancelaria Prezesa Rady Ministrów.

Državno podporo zagotavlja Diia Business.

Ključni informacijski partner: Sigma Software Group.


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem Sigma Software.


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več
Zlati partner

EPSON

, ,
Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več
Zlati partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več