Računalništvo, telefonija
01.09.2020 12:00

Deli z drugimi:

Share

V nedeljo je prišlo do izpada internetne povezave na globalni ravni

V nedeljo, natančneje 30.8. je med 12. in 16. uro prišlo do globalnega izpada internetne povezave, ki smo ga lahko občutili tudi v Sloveniji. Številne spletne strani namreč niso delovale ali pa so javile napako 502.
V nedeljo je prišlo do izpada internetne povezave na globalni ravni
V nedeljo je prišlo do izpada internetne povezave na globalni ravni

Podjetje CenturyLink, ki zagotavlja kar velik del celotne internetne infrastrukture za prenos podatkov med državami, kot tudi med celinami, je v nedeljo zaznalo upad prenosa podatkov, in sicer za kar 3,5%. Omenjen ponudnik zagotavlja še druge storitve, kot so npr. optične povezave.


Ravno zaradi njihovega “delnega” izpada omrežja je prišlo do velikih težav, ki so jih občutili uporabniki po vsem svetu, tudi v Sloveniji. Na žalost je bilo največ težav ravno v Evropi in v Severni Ameriki.


Med 12. in 16. uro je bilo kar nekaj težav pri delovanju zelo priljubljenih storitev, kot so Cloudflare, openDNS, Hulu, Reddit, EA, Discord, Steam, Playstation. Tudi v Sloveniji so uporabniki nedelovanje občutli tako, da jim je bil praktično onemogočen dostop do priljubljenega portala 24ur in videostoritev na zahtevo Voyo.

Uporabniki so pri povezovanju večkrat prejeli obvestilo o napaki 502, ki je bolj pogosta pri t.i. hekerskih napadih, kjer nepridipravi omrežje in strežnike obremenijo do te stopnje, da so preprosto nedostopni.

CenturyLink je težavo sicer takoj začel odpravljati, vendar se je večkrat ponovno pojavljala oziroma ciklično obnavljala, zato so morali ponekod ročno odpravljati napake.


Sistem je sicer zgrajen tako, da v primeru napake takoj preusmeri vse podatkovne povezave preko drugih kanalov, vendar prav zaradi ciklične napake, ki se je sama obnavljala, to ni bilo mogoče.


Napaka je bila po štirih urah le odpravljena in internet je spet “zaživel” v polni moči.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več
Diamantni partner

OptiCyber3 d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
OptiCyber3 poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več
Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847

Seyfor d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več