Digitalizacija
Poslovne rešitve
Varnost
27.10.2022 11:15
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zakaj je računalništvo v oblaku trajnostna in varna rešitev?

Človeštvo se sooča s številnimi zaskrbljujočimi izzivi, med katerimi sta tudi pereči vprašanji trajnosti in kibernetske varnosti. Računalništvo v oblaku lahko s svojimi pozitivnimi lastnostmi prispeva k reševanju teh globalnih izzivov.

Računalništvo v oblaku je trajnostno in učinkovito

Še ne tako dolgo nazaj je bil edini cilj velikih korporacij povečanje dobička, dandanes pa se vse več podjetij odmika od tega pristopa in išče izdelke in storitve, ki niso le dobičkonosni, temveč tudi okolju prijazni. Eden od načinov za zmanjšanje porabe energije in nadzor nad emisijami ogljikovega dioksida (CO2) je uporaba univerzalno dostopnih storitev v oblaku.

Tako so storitve v oblaku že nekaj časa ključna globalna infrastruktura – ceste in mostovi spletnega sveta. Koristi računalništva v oblaku za podjetja niso podcenjene, kar se odraža v tržnih statistikah. Mednarodno podjetje za tržne raziskave Gartner napoveduje, da bo do leta 2025 več kot 95 % novih digitalnih delovnih obremenitev nameščenih na platformah v oblaku, v primerjavi s približno 30 % leta 2021.

Tehnologija v oblaku zmanjšuje stroške infrastrukture in energije

Prednost te tehnologije je, da prehod iz lokalno upravljanega sistema v oblak pomeni učinkovitejšo uporabo virov. Kar zadeva primere, je to tako, kot da bi od lastništva avtomobila prešli k njegovi delitvi. To pomeni, da prehod na računalništvo v oblaku zmanjša stroške infrastrukture in energije, saj aplikacije v oblaku zahtevajo manj virov: strojne opreme ali prostorov za shranjevanje. Po podatkih podjetja za tržne raziskave IDC naj bi prehod na računalništvo v oblaku med letoma 2021 in 2024 preprečil vstop v ozračje vsaj 629 milijonov ton CO2.

Racunalnistvo-v-oblaku-trajnost-varnost

Proaktivna vloga ponudnikov

Ponudniki storitev v oblaku ne uporabljajo le učinkovitejših orodij, ampak tudi sprejemajo proaktivne ukrepe za zaustavitev podnebju škodljivih praks. Amazon Web Services (AWS) se je na primer zavezal, da bo do leta 2025 za lastno uporabo uporabljal elektriko iz 100 % obnovljivih virov. Tako učinkovit sistem v oblaku pomaga zagotoviti učinkovito porabo energije, hkrati pa ohranja zadovoljive in učinkovite rešitve za vsakega uporabnika.

Kibernetska varnost: zakaj še vedno čakamo?

V zadnjih letih se skoraj vsak dan pojavljajo novi in izjemno škodljivi kibernetski napadi, katerih resničnega obsega ne dojamemo v celoti. Torej, če kaj vemo o prihodnosti, je to, da se bo hitrost groženj in izzivov samo povečevala.

Eden najučinkovitejših načinov boja proti problemom kibernetske varnosti je dosledna uvedba storitev v oblaku. Na prvi pogled bi lahko širjenje oblaka, o katerem smo govorili prej, pomenilo tudi resnejše varnostne izzive. Vendar so rešitve za računalništvo v oblaku zaradi narave in inovativnosti bistveno bolj varna alternativa. Razlogi za to so vsaj trije.

  1. Oblak podpira stalno spremljanje strežniških omrežij. Ponudniki shranjevanja v oblaku uporabljajo namenske operativne centre, v katerih delajo 24/7 strokovnjaki za kibernetsko varnost. Te ekipe nenehno iščejo digitalne grožnje infrastrukturi za shranjevanje v oblaku in imajo vsa potrebna orodja za blokiranje potencialnih hekerjev. Poleg tega ponudniki shranjevanja v oblaku zelo resno jemljejo tudi fizično varnost strežnikov, kjer so shranjeni vaši podatki. Večina podatkovnih centrov deluje s povišano varnostjo, ki ščiti ne le pred nezakonitimi dejavnostmi, temveč tudi pred naravnimi nesrečami.
  2. Shranjevanje podatkov v oblaku zagotavlja varnostno kopiranje podatkov ne enkrat, ampak večkrat. Ko so datoteke naložene v shrambo v oblaku, se podatki takoj prekopirajo na več strežnikov v neodvisnih podatkovnih centrih. To pomeni, da so enake kopije vaših podatkov shranjene na več lokacijah, tako da boste zagotovo dobili datoteke, ki jih potrebujete, tudi če je bil eden od izvirnih virov podatkov poškodovan.
  3. Trije največji ponudniki oblakov: Amazon Web Services, Microsoft Azure in Google Cloud – so zadnja leta namenili nadaljnji krepitvi in širitvi varnosti. Ta podjetja so močno zavezana varnostnim inovacijam na svojih trgih in nenehno pridobivajo ali sprejemajo najboljše prakse najuglednejših podjetij za kibernetsko varnost. To je še en znak, da podjetja v oblaku resno jemljejo varnostna vprašanja in si prizadevajo nenehno izboljševati svoje zmogljivosti za zaščito podatkov.
Racunalnistvo-v-oblaku-varnost

Oblak torej ni le trajnostna, temveč tudi varna alternativa, katere pravi potencial še ni realiziran. Storitve v oblaku bodo vztrajno rasle in pomagale tudi pri reševanju težav, ki pestijo človeštvo. Menite, da bi računalništvo v oblaku raslo, če ne bi bilo varno in tudi trajnostno?

Razmišljate o digitalizaciji podjetja s prehodom v oblak?
Imate dvome glede varnosti, zanesljivosti in želite izvedeti več?
Želite varno in tudi trajnostno rešitev za vaše podjetje?

V podjetju Crayon poskrbimo za učinkovit prehod v oblak in vzpostavitev varnega sodobnega delovnega okolja. Smo dolgoletni partner vseh največjih ponudnikov storitev v oblaku.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Crayon
Za več informacij so vam na voljo pri Crayon
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Crayon? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več